5 tips: Slik beholder du verdien på bilen din

Med disse fem enkle grepene kan du forlenge levetiden og verdien av bilen din i mange år framover.

Selv om bilen din begynner å trekke på årene, er det fortsatt mulig å gjøre noen grep for å hindre at bilen taper seg stort i verdi. Da sitter du igjen med mer den dagen du skal selge eller bytte inn bilen.

1. Vask bilen – innvendig og utvendig

Støv, skit, salt og asfalt fester seg til bilen, og ved å vaske bilen regelmessig reduserer du faren for skader i lakken.

– Litt avhengig av om det er vinter eller sommer, bør du vaske bilen skikkelig utvendig hver måned. Hvis det saltes mye, så bør den vaskes ukentlig, sier daglig leder Jim Madsen hos Biltrend Harstad.

2. Følg servicen

Pass på å følge det serviceintervallet som fabrikanten anbefaler.

– Hvis det er en nyere bil, så holder du garantien ved å følge det oppsatte serviceløpet. Hvis du selger en to år gammel bil, så gjenstår det fortsatt tre år på nybilgarantien. Det betyr mye, sier Madsen.

Flere bilmerker har også service- og vedlikeholdsprogram etter bilens første fem år.

3. Bruk originaldeler

Det er smart å bruke originaldeler når bilen skal repareres. Dagens biler er høyteknologiske, og dermed er det spesielt viktig at delene er originale.

– Dette er en investering du får igjen for, når du skal selge bilen, sier Biltrend-sjefen.

4. Velg merkeverksted

Merkeverksteder har fagkompetanse og erfaring på nettopp din bil. De ulike bilmerkene videreutdanner og holder ansatte alltid faglig oppdatert.

– Hvis bilen er utsatt for skader, bør den repareres på godkjent merkeverksted. Da er du sikker på at kvaliteten på arbeidet er slik det skal være. I tillegg vet du at mekanikerne er ”drillet” nettopp på din bil, så arbeidet tar kortere tid.

5. Sørg for dokumentasjon

Samle all dokumentasjon på hva som er gjort, når det er gjort og hvem som har utført arbeidet. Det gir en ekstra trygghet til neste bileier, og gir en høyere verdi når du skal selge bilen din.

– Historikken på bilen er veldig viktig, da ser man hvordan bilen har ”levd” og hvordan eieren har tatt vare på bilen, sier Madsen.

 

Liten bil vs stor bil

Hvor stort verdifall bilen i rene kroner og ører, kommer til syvende og sist an på selve bilens størrelse.

– Statistisk sett er det små biler som holder seg best i verdi. Jo større bil, jo større verditap. Når bilprisen passerer en halv million kroner, begynner verditapet å bli stort. Bilens første år er det dyreste, sier Madsen.

I Nord-Norge er SUV-er populære biler, også i bruktmarkedet.

– Vi har et annet kjøremønster i nord, og kjører ofte litt lengre og på dårligere veier. Vi ser at SUV-er står seg godt i verdi, sier salgssjef Stian Jørgensen i Sparebank 1 Finans Nord-Norge.

Ønsker du å selge bilen din? Sparebank 1 Nord-Norge lanserer tjenesten TUT – hvor du enkelt, lønnsomt og trygt å selge bilen sin selv. Tjenesten er gratis og tilgjengelig for alle.

Les mer om TUT her

Bildetekst: Bilforhandler Jim Madsen råder deg til å ta godt vare på bilen din, da får du mer for den, når du skal selge. Foto: Dan Henrik Klausen/iNord