Slik finansierer du bildrømmen

Ny bil i vinter? Mange ønsker seg ny bil, men må låne penger for å ha råd. Du har tre muligheter for å finansiere bildrømmen: eget billån, utvidet boliglån eller leasing.

Her er en gjennomgang av ulike måter du kan finansiere bildrømmen din på. Du må selv velge hvilken som passer deg best.

Lån med pant i bil:

Et eget billån er den mest vanlige måten å finansiere bilkjøpet på. Fordelen er da at pantet er spesifisert i bilen, og du får også en nedbetalingsplan som er i henhold til verdifallet på bilen.

– Ved eget billån får du også tryggheten ved at vi tar sjekken angående heftelser ved bilen. Stadig flere ønsker å fullfinansiere bilen ved lån, men vi anbefaler folk å ha egenkapital på et sted mellom 10 og 20 prosent, sier Stian Jørgensen, salgssjef forhandler i Sparebank 1 Finans Nord-Norge.

– Verdifallet på helt nye biler er høyest det første året, og reduseres noe de påfølgende årene. Betal ned lånet i henhold til verdifallet på bilen, så slipper du å stå med mer lån enn bilen er verdt når bilen skal byttes, sier Jørgensen.

Leasing av bil:

De siste årene er det stadig mer vanlig også for privatpersoner å lease bil. Da er det et finansieringsselskap som står som eier av bilen og du leier bilen fra dem i en gitt periode. Bilforhandleren forplikter seg til å kjøpe tilbake bilen etter en viss tid, vanligvis 3 eller 4 år.

– På det tidspunktet må leietaker enten levere inn eller kjøpe ut bilen. Det mest vanlige er å levere inn bilen. Da tas en takst hvor man går igjennom bilen for å se etter eventuelle karosseriskader, dekkslitasje eller annet, i tillegg sjekkes det om serviceprogram er fulgt.

– Man må være klar over at man leier og at bilen skal leveres inn. Mange kan få seg en overraskelse ved innlevering, for din og forhandlerens oppfatning av normal slitasje kan være svært ulik. Dermed kan kostnaden ved leasing bli høyere enn du hadde sett for deg, forteller Jørgensen.

Leasing passer for deg som er helt sikker på at du bytter bil med jevne mellomrom.

– Hvis du er helt sikker på at du bytter bil hver fjerde år, så kan leasing være et godt alternativ. Hvis du er usikker, vil jeg anbefale kjøp.
– Totalkostnaden på leasing og lån er i de fleste tilfeller nokså lik, det avgjørende punktet er den restverdien man sitter igjen med. Hvis man lånefinansierer, sitter man igjen med en bil etter et visst antall år, det gjør man ikke dersom man leaser. Man skal også være oppmerksom på at man ikke betaler renten selv. Det betyr at man ikke får noe rentefradrag.

Jørgensen oppfordrer dermed folk som leaser bil om å være ekstra nøye med bilen og passe ekstra godt på – enten det er å unngå parkeringsbulker eller skader på interiøret.

– Vær klar over at det er en del av regnestykket på leasing.

Lån på bolig:

En tredje mulighet er å finansiere bilkjøpet med sikkerhet i boligen, med andre ord et utvidet boliglån. Men her er det minst tre ting man må passe seg for:

– Selv om renten for noen kan være litt mindre – spises denne fordelen opp av at man har lånet på lang løpet tid, og de totale rentekostnadene med det blir langt større. Med lang løpetid risikerer man også at man allerede på et tidlig tidspunkt har mer lån enn verdi i bilen. Det er svært uheldig dersom man skal bytte bil igjen på et senere tidspunkt, forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen.

Mange har også fått problemer i ettertid, fordi det tar fra dem muligheten til å låne på boligen til boligformål – eller at man ved salg og boligbytte får for lite igjen til å kjøpe den boligen man ønsket seg.

– Man hadde brukt potensiell egenkapital i boligen, til å kjøpe bil, sier Eliassen.

 

Ønsker du å selge bilen din? SpareBank 1 Nord-Norge lanserer nå tjenesten TUT, hvor du enkelt, lønnsomt og trygt kan selge bilen privat.

 

Bildetekst: Stian Jørgensen ved SpareBank1 Finans Nord-Norge gir råd om hvordan du best kan finansiere bildrømmen din – ut i fra din egen økonomi og hva som passer best for deg. Foto: Trond Tomassen/iNord