Legg BSU under treet i år

Vanskelig å finne julegave til poden som har vokst seg stor og har egen jobb? Invester i framtiden hans med å sette inn penger på BSU-kontoen.

Boligprisene er høye og de unge må ha 15 prosent i egenkapital når de skal kjøpe bolig i dag. Når desember er her kan det derfor være lurt å legge et sparebidrag til boligsparing for ungdom (BSU) under treet med navnet på minstemann. Det er nemlig mer lønnsomt enn den Gore-texjakken han egentlig ønsker seg.

Når du setter inn penger på BSU-kontoen får poden igjen på skatten neste år. Og du hjelper han på veien mot å flytte ut av gutterommet.

– Det er ingen tvil om at alle må ha egenkapital når de skal inn på boligmarkedet. BSU er sparing for unge som er øremerket til boligformål. Det er ingen annen sparing for denne aldersgruppen der de i praksis får mer enn 20 prosent rente, sier forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i SpareBank 1 Nord-Norge.

Gi kontonummeret videre

BSU er en unik ordning fordi unge kan spare inn til 25 000 kroner i året inntil de er 33 år, og få skattefradrag på årlig sparebeløp på 20 prosent på skattemeldingen. Ordningen forutsetter at sønnen eller datteren din har en inntekt på ca 75 000 kroner i året eller mer, ellers får de ikke med seg skattefordelen.

– Derfor bør du tenke smart og gi kontonummeret til BSU-kontoen videre også til besteforeldre, tanter og onkler når de spør hva ungdommen ønsker seg til jul, oppfordrer forbrukerøkonomen. Hun ber deg huske på én ting når det nærmer seg julaften og kostnadene for familiene løper løpsk:

– Det er ingen nedre grense for hvor mye som kan settes inn, så alle små beløp hjelper også på, sier hun.

Vil du heller gi et gavekort? Last ned gavekort med valgfritt beløp her! 

Opprett BSU hos oss før nyttår, og få 500 kr i gave i januar! 

Viktigst å spare

Det er ikke alle unge som tjener egne penger, men som likevel drømmer om å kjøpe seg en leilighet i framtiden. Da kan du hjelpe dem å opprette en StartBSU. Ordningen speiler BSU’en, men har ikke den samme skattefordelen.

– Det viktigste er å spare, uansett om det er StartBSU eller vanlig BSU. Og det er viktigere enn noen sinne, påpeker forbrukerøkonomen.

Maks beløp som kan spares i BSU totalt er 300 000 kroner til og med det året man fyller 33. Men de kommer langt på vei med det beløpet når bankene krever 15 prosent egenkapital for den første boligen.

Få tillit fra banken

Forbrukerøkonomen skjønner at sparing er vanskelig når man er 18 år, bor hjemme på kvisten og det virker som en evighet til man skal flytte hjemmefra. Og for foreldre eller besteforeldre kan det være fristende å kjøpe harde pakker som garantert får frem smilet på julaften. Som den Gortexjakken han ønsker seg. Men forbrukerøkonomen minner om at sparing for barna er en investering i framtiden.

– Husk at når barna kommer til banken for å søke lån for første gang, så ser vi hvor mye de har spart de siste årene. De må vise oss at de ikke bare har betalingsevne, men også betalingsvilje. Vi vil ha tillit til dem og vurderer det også, sier Linda Tofteng Eliassen.

Last ned gavekort med valgfritt beløp her!