Fikk drømmeleilighet med BSU

Morten Rosberg og samboeren Ina-Elisabeth fant boligen de lette etter på Varden i Tromsø. Ett år og mange malingsbøtter seinere er Morten glad for at han hadde spart i BSU da de søkte om lån.

I en 90 kvadratmeter stor hjørneleilighet på Varden Borettslag sitter Morten Rosberg og hunden Hera og ser ut mot fjellene. Utsikten er upåklagelig i borettslaget som kan skilte med rekordmange daglige bussavganger til sentrum. Nettopp bussen spilte en stor rolle for Morten og forloveden Ina-Elisabeth Johannesen da de så seg om etter noe å kjøpe for ett år siden.

– Vi jobber i sentrum, men ville ikke bo der. Så god bussforbindelse var et must for oss, sier førstegangskjøperen. Han jobber til daglig som kjøkkensjef på Smørtorget og samboeren jobber som frisør.

Paret hadde begge spart i BSU i noen år da de søkte lån i SpareBank 1 Nord-Norge for å kjøpe leiligheten på Varden. Noe som viste seg å være veldig positivt. For når du viser banken at du faktisk har klart å sette av penger, er det også lettere å få tillit og deretter lån.

– Jeg har alltid hatt lyst til å kjøpe bolig, og det er ingen bedre gulrot enn å spare til noe man har skikkelig lyst på. Vi er utrolig fornøyd med leiligheten vi fikk kjøpt, sier Rosberg.

Beholder én BSU

BSUén kan du bare bruke én gang, og det er når du kjøper deg bolig. For å nå dette målet satte Morten inn penger på kontoen hver måned i flere år, og alltid ekstra mot slutten av året for å få maks uttelling på skatten. Pengene kom godt med da vegger skulle sparkles og males.

– BSU-kontoen betalte i praksis det første avdraget på lånet. På den måten fikk vi penger til å kjøpe maling og annet utstyr, og kunne begynne oppussingen med én gang, forteller Morten.

Samboeren Ina-Elisabeth har valgt å beholde sin BSU-konto inntil det er aktuelt å kjøpe bolig igjen.

– Det er jo den beste måten å spare på når du er ung, med klare skattefordeler, mener paret. Du kan spare inntil 25 000 kroner i året på BSU.

Laget liste

Samboerparet hadde ikke lyst til å ta opp maks lån da de skulle kjøpe, for å ha litt å gå på hver måned. De satte derfor opp en prioritert liste over det som var viktigst for dem. Og beliggenhet kom ikke nødvendigvis øverst.

– Kriterium nummer én var at leiligheten skulle være større enn det vi leide. Dernest var vi opptatt av hva huset skulle inneholde, som gjesterom og lagringsplass. Jeg er fra Bergen og vi får mye besøk, så vi måtte ha rom til det. Så ville vi ha gode bussforbindelser og en leilighet vi kunne pusse opp selv, sier Morten. Heldigvis slapp de å pusse opp store og dyre rom som bad og kjøkken, og kunne konsentrere seg om overflatene.

Drikker kaffe hjemme

30-åringen fra Bergen og samboeren er opptatt av å skape seg en trygg økonomisk framtid sammen. Små triks i hverdagen er det som skal til for å knipe inn på utgiftene. Som å dele på telefonabonnementet for å få billigere regning og ha en felles regningskonto. Og kjøpe mindre ta-med kaffe.

– Vi drakk veldig mye kaffe på kafé før. Når det koster 50 kroner koppen hver gang sier det selv at det er billigere å drikke kaffe hjemme, ler Rosberg, og legger til:

– Men vi har investert i ganske mye bra kaffeutstyr for å få den samme feelingen.

Her er Mortens beste tips til andre unge som drømmer om å kjøpe seg bolig:

  • Sett opp et budsjett og få oversikt hvor mye du kan spare
  • Spar både i BSU og sparekonto, for å ha en buffer
  • Sett over fra sparekontoen til BSU mot slutten av året for maks fratrekk
  • Ønsk deg bidrag til BSU-kontoen til jul fra foreldre, tanter og besteforeldre

 

Opprett BSU - Få 500 kr!

 

Billedtekst: Morten Rosberg er superfornøyd med leiligheten på Varden i Tromsø. Sparingen i BSU gjorde kjøpet mulig. Foto: Mali A. Arnstad