Her er julegavene som kan redde januarøkonomien

Så mange som 1 av 5 frykter for økonomisk baksmell på nyåret. Her er tipsene til hvordan du unngår en mager januar­­måned etter den feite jule­høytiden.

Norge har i lang tid hatt rekordlavt rentenivå og jevnt over har gjennomsnitts-nordmannen god råd. Nå står jule­høytiden for døren med tilhørende økt forbruk i form av mange og dyre julegaver, mat og drikke. Det skaper unødig bekymring for mange.

– Denne situasjonen skaper stor økonomisk usikkerhet hos så mange som hver femte nordmann og størst er utryggheten for hvordan endene skal møtes i januarmåneden, forteller forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i Sparebank 1 Nord-Norge.

Vær kreativ, spar penger

Eliassen er overbevist om at man gjennom enkle handlinger kan legge til rette for at både januarøkonomien er i god for­fatning og at julefor­bered­elsene blir mindre preget av uro og bekymring og mer av gode stunder og kos.

– Gjennom litt kreativ tilnærming til julegave­handelen kan man ende opp med både fantastiske gaver og bedre januarøkonomi, mener forbrukerøkonomen.

Hun trekker frem både tradisjonelle hjemmebakte småkaker og kjeks, tid og opplevelser som svært gode alternativer til de vanlige «kjøpegavene».

Her er åtte start-idéer til julegaver under 100-lappen

 • Et hjemmebakt frukt- og nøttebrød er både en fin og velsmakende gave. Her kan man i tillegg surre litt cellofan rundt og pynte med en pen rød sløyfe om man ønsker å gjøre gaven ekstra flott.
 • Marmelade, syltetøy eller saft lagd på selvhøstede råvarer er både enkelt å få til, og en fryd å motta. Gode oppskrifter på både jule­preget fikenmarmelade og mer tradisjonelle hjemme­syltede bær finness det masse av på nettet. Har man ikke anledning å høste selv kan man benytte frosne og rimelige råvarer fra butikken som utgangspunkt.
 • Tid til samvær og gode samtaler er fine gaver. Om man topper dette med en spesiell opplevelse får gaven et ekstra flott preg. Hva med å gi bort en liten topptur med tilhørende varm sjokolade og gode smørbrød når man når målet?
 • Hjemmelagde pepper­kaker eller kakemenn er popu­lære gaver, og kan pyntes spesielt til mot­taker­en. Baker du noen ekstra når du tar julebakst­en har du enkle, rimelige og flotte julegaver.
 • Julegløggen har en spesiell plass i før- og romjulstida for veldig mange. Gløgg er enkelt å lage selv og her har man utrolige mulig­heter til å skape en personlig «touch» som gjør gaven ekstra spesiell.
 • Gi bort en tjeneste! Mange vil sette utrolig stor pris på å få hjelp til snørydding, flytting eller rundvask. Dette er en gave som virkelig forteller at man bryr seg og det beste av alt er at den ikke koster deg noe annet enn tiden du bruker.
 • Julekjeksingredienser på glass er vel­smakende og tidsbespar­ende både for giver og mottaker. Legg til ditt personlige preg med en forseggjort merkelapp rundt glasset.
 • Lag din egen sjokolade med ingredienser etter egen fantasi. Alt fra tørket frukt og nøtter til chili og havsalt fungerer kjempeflott. Smelt ei plate mørk sjokolade over vannbad, spre den smeltede sjokoladen på et bakepapir og topp med selvvalgte ingredienser. Sett kjølig og la den stivne før du knekker i store, gode porsjonsbiter. En gave de færreste kan motstå!

– Mange av oss lever i en hektisk hverdag preget av konstant mangel på tid og anledning til samvær med venner og familie. I det perspektivet er gaver som det oser omtanke av den perfekte julegave, og er for de fleste verd langt mer enn mye annet, mener hun.

Hodeløse gavekonkurranser

Forbrukerøkonomen beskriver det som «hodeløst» å drive med utveksling av gaver mellom parter som allerede har alt. Å ende opp i gavekonkurranser bringer aldri noe godt med seg, og hun anbefaler alle å ta et steg til siden for å få litt nye perspektiver på ting.

Les også: Nå handler over halvparten av oss julegaver på nett

– Det som skjer om man har havnet i slike situasjoner, er at man ender opp med å få og gi gaver som ingen trenger. At man i samme slengen har kommet ett skritt nærmere nådestøtet for januar­økonomien er nedslående. Når man i tillegg ser på miljøbelast­ningen av gavene «ingen trenger» kan man vel trygt konkludere med at tiden er inne for å tenke alternativt, mener forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen.

Om du ikke rekker å lage julegavene selv;
her er fem tips til økonomisk julehandel

 • Planlegg julehandelen. Bestem deg for hvor mye du ønsker å bruke, og hvem du vil gi gaver. Følg planen din!
 • Start tidlig og spre gavekjøpene over flere måneder. Den økonomiske belastningen i desember blir mindre. Siste-liten-handel koster ofte mye mer enn planlagte innkjøp.
 • Tenk alternativt – ikke alle gaver må koste penger. Hjemmelaget kjeks, marmelade, brød og saft er hyggelige gaver som ofte settes større pris på enn kjøpte. Tid er også en svært verdifull «vare»!
 • Lag ei ønskeliste – og be om andres ønskelister. Bli enige med venner og familie om et passende prisnivå for kjøpegavene.
 • Husk byttelapp og kvittering. Om gaven ikke treffer helt vil byttingen gå mye lettere med ubrutt emballasje, original kvittering eller byttelapp.

Hva med å sette noe av desemberlønningen til sparing? Her kan du se våre spareprodukter!