Linda Tofteng Eliassen

I år kan du kjøpe splitter brukte leker på Barnas Fretex

I samarbeid med Vipps lager Fretex en lekebutikk barn selv skal fylle med leker. Dette er en fin mulighet for å lære barn om økonomi og gjenbruk, mener forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i SpareBank 1 Nord-Norge.

Barnas Fretex er en lekebutikk inne i Fretexbutikken hvor barn får komme og levere leker de har vokst fra. Etter hvert vil butikken fylles av skatter som allerede har en historie andre barn kan få gleden av. Det sparer miljøet, det er god økonomi og en fin arena til å lære mer om personlig økonomi og gjenbruk.

– Barn vokser ikke lenger opp med kontanter og mynter på sparebøssen. Det kan bidra til at ungene får et mer distansert forhold til penger. Gjennom Barnas Fretex får barna en mulighet til å komme tett innpå sammenhengen mellom penger og arbeid, sparing og forbruk. Dette er en fin mulighet til å lære barna hvor penger kommer fra, sier Linda Tofteng Eliassen, avdelingsleder i SpareBank 1 Nord-Norge.

Verdien av penger

Desember er måneden hvor salget av leker er høyest. Tall fra SSB viser at vi handler leker for rundt 700 millioner i desember.

– Det er en betydelig sum med penger, konstaterer Tofteng Eliassen.

Forbrukerøkonomen er opptatt av at man må lære barn gode økonomiske vaner allerede fra tidlig alder.

– Ønskeliste til jul er et kjent begrep for de fleste barn, men hva ting koster er det færre som har et forhold til. Ved at barna selv skal bestemme prises på lekene de ønsker å selge, har man en fin mulighet til å snakke med barna om verdien av penger og hva ting faktisk koster, sier Linda.

ROSER BARNAS FRETEX: Dette er en fin mulighet til å lære barna hvor penger kommer fra, mener Linda Tofteng Eliassen, avdelingsleder i SpareBank 1 Nord-Norge. 

Mer enn bare gjenbruk

Barnas Fretex handler om hele gjenbrukssirkelen – ikke bare om å levere inn leker, men også om å kjøpe brukte leker.

En undersøkelse gjort av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1 viser at nordmenn er svært positive til gjenbruk. 94 prosent av de spurte oppgir at de synes gjenbruk er viktig. I tillegg sier 80 prosent av de spurte at det hender at de kjøper brukt.

– Norske forbrukere er bevisste og opptatt av å spare penger der de kan. Der det tidligere var høystatus å vise seg frem i nye klær og nytt utstyr fra topp til tå, viser undersøkelsen at vinden har snudd. Nå er vi opptatt av å få mer igjen for pengene våre, og vi ser verdien av å utnytte ressursene bedre. Det er svært positivt, mener Linda Tofteng Eliassen.

I Nord-Norge finner du Barnas Fretex i Fretex-butikkene i Bodø, Harstad og Tromsø. Lekene betales enkelt og greit med Vipps.