Økonomisk detox og seriøs sparing

Start året med full kontroll på økonomien – og en solid plan

Å kutte ned på forbruket står garantert høyt på listen over nordmenns økonomiske nyttårsforsetter. Alt som kuttes kan pløyes rett inn i sparing – på kort og lang sikt.

For å komme i gang med seriøs sparing er det egentlig kun to ting du kan gjøre:

1. Kutt kostnader

Det enkleste du kan gjøre for å øke spareraten er å kutte kostnader. Hver krone kuttet er en krone spart. De største og letteste postene å kutte for de fleste er innen såkalte «andre kostnader»; tobakk, snacks, transport, ferier, abonnementer av ulike slag og andre ikke kategoriserte luksusgoder. Beløpene er ofte større enn mange tror – du finner de lettest ved å analysere kontoutskriften din. Den aller verste tabben, er å glemme at kredittkort og forbrukslån faktisk er et lån, at man utsetter betalingen til «en eller annen gang». Å leve på kreditt er dyrt og skaper uvaner som er vonde og tøffe å vende.

2. Øk inntektene

Dersom du eier bil, hus, leilighet, garasje, parkeringsplass, sykkel eller båt har du mange muligheter til å plusse på inntektene gjennom den kraftig fremvoksende delingsøkonomien. Alle ovennevnte eiendeler kan leies ut eller deles med andre – og gi betydelige inntekter.

På samme måte kan du «dele» og ta betalt for andre spesielle evner du måtte besitte. Er du en dyktig lærer kan du tilby ekstraundervisning, er du dyktig å spille gitar kan du tilby gitarundervisning, er du god i språk kan du tilby reiselivstjenester, er du god på ski kan du tilby skiundervisning osv.

Du kan selvsagt også ta en helt vanlig ekstrajobb på kvelder, i helger og i ferier.

Både 1 (kutte kostnadene) og 2 (øke inntektene) vil selvsagt kreve evne, målbevissthet, motivasjon og viljestyrke – samtidig som det vil kunne gi eventyrlige resultater for deg og din privatøkonomi.

Start sparing – bli millionær

Hva skal til for å bli millionær (eller bare fylle sparekontoen)?

Det enkle svaret er en god plan, disiplin og tid. Historien har også vist at dess større andel av sparepengene du velger å spare i aksjefond (se figur), dess raskere oppnår du millionærstatus!

Ved å kjøpe aksjefond på samme dato hver eneste måned, oppnår du over tid en god og stabil avkastning på pengene dine. Dette gjør du enkelt ved å opprette en spareavtale med faste trekk hver måned. Du går verken inn på topp eller bunn med alle pengene dine. Ved kursfall fra én måned til den neste, får du i praksis kjøpt flere andeler for det samme månedlige sparebeløpet enn du ellers ville gjort. Det nyter du godt av når børsene igjen stiger. Med andre ord du slipper å «time» markedet. Dessuten kan det være verdt å ta med seg: «Det handler ikke om timing, det handler om time» – altså hvor lenge du sparer. Du blir med andre ord sakte rik.

Hva må du spare fast hver måned for å bli millionær?

Tabellen under illustrerer ulike månedlige sparebeløp og tidsperioder – som alle gir en forventet totalsum på om lag 1 million fordelt på spart beløp og avkastning. Det er lagt til grunn en forventet årlig avkastning på 6,5 % i det valgte testfondet. Avkastningen er fratrukket årlig forvaltningshonorar på 1,5 %.

Eksemplet tar ikke hensyn til skatt og inflasjon. Tallene er oppgitt i norske kroner.

Gjennom taktfast sparing over tid vil du samtidig nyte godt av rentes rente effekten. For hvert år vil avkastningen du har opptjent legges til den opprinnelige investeringen.

Test millionærkalkulatoren her

Selv om vi kaller dette en millionærkalkulator, regner den ikke bare ut hvor lang tid det tar for å bli millionær – du kan sette inn hvilket sparemål som helst.

Husk at sparing til kortsiktige mål (under 5 år minimum) bør gjøres på konto eller i rentefond.

Hvilken spareordning?

Det finnes mange ulike spareordninger og også noen nyheter fra siste år. Har du lang tidshorisont har det historisk sett vist seg å være veldig smart å holde en høy aksjeandel. For mange kan imidlertid 100% aksjeandel oppleves som ubehagelig høy risiko. Dersom man velger en annen og mindre risikabel sammensetning vil man normalt trenge lengre tid for å nå sine sparemålsettinger som følge av lavere forventet avkastning.

Få oversikt over spareordninger –  Les den store spareguiden her (tidligere publisert)

Start avtalesparing for å bli millionær her:

Les mer og start spareavtale i aksjefond

Les mer og opprett aksjesparekonto

Les mer og opprett pensjonssparing i nye IPS eller pensjonskonto

Les mer og opprett boligsparing for ungdom

Les mer og opprett sparekonto her

Kontaktperson

Ronni Møller Pettersen
konserndirektør salg og kunderelasjoner, SpareBank 1 Nord-Norge