Pakk påskebilen rett

Påskeferien er like om hjørnet, og det er ikke rent få som fyller bilen til randen før de fyker til fjells. Da er det en del ting som er viktige å tenke på. Hvordan du har pakket bilen kan i verste fall føre til at bilen blir en dødsfelle.

– Hovedregelen er at alt skal være fast. Det er det beste, sier fagkoordnator på trafikk og kjøretøy hos Statens Vegvesen, Hans Roar Iversen. Store og tunge ting bør legges i bagasjerommet. Er det fare for at de kan velte, bør de også festes med lastestropper forteller han videre.

– En halvtom brusflaske som ligger og slenger er ikke farlig så lenge alt fungerer og kjøreturen går greit. Men i det øyeblikket det smeller… Ja, da gjør det mer enn bare vondt å få den susende i bakhodet, legger han til.

Til sammenligning; kollisjonstester Vegvesenet har gjort viser at en usikret iPad i baksetet vil fare fremover med en kraft på 96 kg ved en kollisjon i 100 km/t.

Se våre beste pakketips nederst i saken!

Varme klær og dårlig sikt

Det er ikke bare pakking som er viktig i forkant av lengre kjøreturer. Iversen forteller at han aldri drar på lang kjøretur uten å ha varme klær tilgjengelig i bilen.

– Skulle man være så uheldig å få stopp langt fra folk, er det fint å kunne kle på seg noe. Bilens tilstand er også viktig å sjekke. Sjekk både dekktrykk og om det er noen pærer som er modne for utskiftninger, oppfordrer han.

Jo flere biler som er på veien, jo større risiko er det for at noe skal skje. Pakk bilen sikkert, kjør etter forholdene, og pass på de små tingene som at det ikke er snurr på sikkerhetsbeltet. God tur!

Visste du at med Smart bilforsikring får du hjelp der du er? Ler mer om det her.

Slik pakker du bilen klar for påskeferien

  • Små gjenstander bør oppbevares i hanskerommet eller under setet. Ikke ha masse ting liggende løst i bilen.
  • Handleposer skal helst settes i bagasjerommet
  • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen usikret. Enkelte biler har dette som eneste lagringsplass inni bilen. Sikre lasten du legger her med ett bagasjenett
  • Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres
  • Fordel lasten i bagasjerommet fra side til side så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste gjenstandene nederst, i midten og så nærme ryggstøtten som mulig
  • Last som kan velte skal legges ned
  • Bruk innebygde kroker for å hindre at tung last sklir inn i baksetet
  • Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. Har du lastet for tungt på taket vil bilen oppleves vinglete.