Bilordbok for dummies

Er du en av de som klør deg litt i hodet når det blir snakk om bil? Det er lett å gå seg vill i jungelen av ord og uttrykk. Kasko, bonus, smart bilforsikring, leasing – og er egentlig minikasko og delkasko det samme? Her er en bilordbok for dummies, hvor vi har samlet sammen de ordene våre rådgivere får flest spørsmål om:

Ansvarsforsikring

Ansvarsforsikringen gir erstatning for skader som blir påført andre personer, deres eiendeler og eiendom. Denne er lovpålagt for alle registrerte biler.

Minikasko

Minikasko (også kalt delkasko) kan være et godt alternativ dersom du har en gammel bil med lav verdi. Minikasko gir deg erstatning ved brann, tyveri og glasskader. I tillegg får du veihjelp. Fordelen er at den koster mindre enn kasko, men den dekker ikke like mye som kaskoforsikring gjør.

Kasko

Kasko er for deg som har en nyere bil, som ikke har råd til å kjøpe en tilsvarende dersom bilen din skulle bli totalskadet. Kasko dekker skader på egen bil uansett hvem som har skylden, og du har også tilgang på leiebil når skaden dekkes av forsikringen.

Toppkasko

Toppkasko er en kaskoforsikring som også dekker leiebil i inntil 45 dager når din egen bil er på verksted. Er du veldig avhengig av bil i hverdagen bør du gå for toppkasko.

Bonus

Bonus på bilforsikring er en rabatt for skadefri kjøring. Du får høyere bonus for hvert år du kjører skadefritt, men mister også bonus dersom du kræsjer/skader bilen og bruker forsikringen.

Visste du vi har markedets raskeste bonusopptjening?

Trafikkforsikringsavgift

Dette er den tidligere årsavgiften. Denne kreves inn av forsikringsselskapet.

Smart bilforsikring

Smart bilforsikring gir deg fordeler basert på hvordan du kjører. Nysgjerrig? Trykke her for å lese mer

Eu kontroll

EU-kontroll i Norge er lovpålagt på alle biler, hvert andre/fjerde år, avhengig av totalvekten på bilen. Kontrollen utføres av bilverksteder som Statens vegvesen har godkjent for å foreta slike kontroller. EU-kontroll er rett og slett for å sikre at bilen er trafikksikker.

Premie

Avdelingsleder for forsikring i SpareBank 1 Nord Norge, Tom Berg Jensen, sier det ikke er rent få som blir forvirret av ordet premie.

– Premie er ordet vi bruker for pengene kunden skal betale for forsikringen.

Det er altså ingen sammenheng med det vi vanligvis forbinder «premie» med.

Lån med pant i bil

Et eget billån er den mest vanlige måten å finansiere bilkjøpet på. Fordelen er da at pantet er spesifisert i bilen, og du får også en nedbetalingsplan som er i henhold til verdifallet på bilen.

Sjekk pris og søk billån her

Leasing av bil

Å lease bilen kan være ett godt alternativ dersom du ønsker å bytte bil ofte. Når du leaser bilen er det finansieringsselskapet som står som eier av bilen, og du leier bilen av dem i en gitt periode.

Avkortning

Avkortning betyr at forsikringsutbetalingen kan bli redusert, for eksempel som følge av at forsikringstaker har vært uaktsom eller ved brudd på sikkerhetsforskriftene. Ett eksempel kan være hvis du har forsikret bilen din inntil 12.000 km i året, og overgår kjørelengden. Dersom det da skjer en ulykke, vil du få en avkortning på forsikringen din.

Trygd

Har forsikringsrådgiveren din sagt at de har ordnet med trygden? Dette har ingenting med NAV å gjøre. Trygd i bilsammenheng er garantien forsikringsselskapet ditt har stilt ovenfor Statens Vegvesen om at bilen din har ansvarsforsikring.

Assuranse

Assuranse er ordet som ble brukt på forsikring i «gamle dager».