Få mer igjen når du bytter bil!

Tor Helge Pedersen er verksmester hos Automester i Svolvær. Han startet som lærling hos Berg & Co, Volkswagen-forhandleren i Lofot-byen, i 1992. Der gikk han gradene helt til han ble verksmester. Her deler han sine ti beste tips til deg om å bevare bilen i god stand, unngå overraskelser og få mer igjen når du skal bytte bil:

  • Følg serviceplanen. De aller fleste bilene som ruller på veiene i dag har en serviceindikator som varsler når bilen trenger service.
  • Følg ekstra med på registerreima (de fleste biler har reim, ikke kjede), slik at denne ikke kjøres lengre enn oppgitt intervall (km/tid). Registerreima er dyr å skifte. Ryker den, risikerer du å måtte bytte motor – prisen på ordinært reimskifte er gunstig i forhold.
  • Vask bilen ofte. Dagens vaskemaskiner er skånsomme og sliter lite på lakken. Vasker du bilen for hånd: Vær nøye med å spyle bort sand og skitt før du eventuelt begynner med svamp.
  • Salt og strøsand sliter på understellet og kan redusere virkemåten til bevegelige deler, som bremsene. Benytt alltid underspyling.
  • Tenk over hvor du parkerer. Ved å lukeparkere unngås dørbulkene som kan oppstå idet folk skal inn og ut av biler som står parkert ved siden av.
  • Velger du å benytte parkeringsplasser utenfor butikker eller kjøpesentre: Det kan være penger å spare på å gå litt ekstra. Gjennomtrekken er størst på plassene nærmest automater og innganger, da øker sjansen for dyre og irriterende dørbulker.
  • Se og lytt – lær deg bilen å kjenne: Gjør det til en vane å gå rundt bilen og se. Lytt når du kjører. Ser du forandringer eller hører nye lyder, kan det være starten på feil som det lønner seg å rette opp med en gang. På den måten unngås følgefeil og ekstrakostnader.
  • Sjekk dekkene. Ser du at dekkene slites ujevnt, bør du kontrollere lufttrykket. Hvis lufttrykket er riktig og dekkene slites på sidene, indikerer dette feil hjulstilling. Dette må justeres på verksted. Feil lufttrykk eller feil hjulstilling kan ødelegge gode dekk i løpet av få mil.
  • Å holde avstand til bilen foran handler ikke bare om sikkerhet. 1001, 1002, 1003 kan like gjerne stå for kroner spart ved å holde avstand og unngå steinsprut fra bilen foran. Strøsand består av små, skarpe steiner som perforerer lakken i bilens front og utsetter frontruta for stor slitasje. Det kan bli trukket for lakkskadene idet bilden skal byttes inn.
  • Sjekk at du har ruteforsikring. Hvis bilen er gammel og bruksverdien langt høyere enn bilens verdi i kroner, kan et steinsprang i ruta føre til at bilen kondemneres.

 

Psst! Smart bilforsikring gir deg gode fordeler, basert på hvordan du kjører. Nysgjerrig? Trykk her