Ja, vi elsker oppussing!

Som boligeier har man stadig et eller annet oppussingsprosjekt på gang. Kanskje er det gangen som skal få ny farge, eller skyggelistene fra det glade -80 og 90-tall som skal fjernes. – Norge er nasjonen i Europa som bruker mest penger på oppussing. Tromsøværinger har vært stabilt glade i å friske opp hjemmene i mange år, forteller John Erik Barkost hos Fargerike Tromsø.

Mer farger

Det er ikke mange år siden det stort sett skulle være hvitt, grått, og nøytralt hjemme hos norske familier. Den trenden er på vei ut.

– Det henger nok litt sammen med at det enkleste grepet man kan gjøre for å pusse opp hjemme er å male. Og alle kan male, smiler fargespesialist hos Fargerike Tromsø, Line Mørk.

I mange år toppet de helt nøytrale fargene salgsstatistikken hos Fargerike, men nå ser de endringer. Folk vil ha farger.

– Vi har sluttet å pusse opp for naboen. Kundene som er her en uke for å handle maling til en vegg, kommer gjerne igjen uka etterpå for maling til de resterende tre.

– Skjer det at kunder som har kjøpt farge til en vegg den ene uken, kommer tilbake for hvitmaling uken etterpå?

– Nei! Aldri! Noen synes kanskje det er skummelt med farger, men vi ser også at de som velger litt farge gjerne maler mer enn de hadde tenkt, sier Mørk bestemt

Skill deg ut

Det er også mange som kommer innom i forbindelse med en «quick fix» før salg av bolig. Rådet Mørk og kollega Renate Bjørstad kommer med da, er å prøve å skille seg ut av mengden.

– Gå inn på Finn.no å se på boliger som ligger til salgs. De er i stor grad like; lyse og nøytrale. Man får gjerne de pengene man legger inn i en kjapp oppussing, igjen på salget. Forutsetningen er at man gjør ting av kvalitet, er de enige om.

Det er også forskjellige trender på aldersgruppene som kommer innom. De unge, som har kjøpt nøkkelferdige hvitmalte nybygg vil gjerne ha farger. De som er hakket eldre har allerede vært igjennom en runde med masse farger.

– Vi hører av og til folk si: nei, sånn hadde jeg det på 70-tallet! Da velger de gjenre en litt roligere og dusere farge, sier Mørk.

Hvem bestemmer?

Det er ofte par som kommer til Fargerike for å be om hjelp.

– Å pusse opp er ett fellesprosjekt. Men det er ofte damene som har sterkest mening om fargevalg, sier Bjørstad.

– Mange menn er snare med å erklære seg selv fargeblind når de komme inn hit, ler Mørk.

Kvinne eller mann, personlighet er viktig når man velger farge. Selv om rødt var årets farge i 2017, er det de færreste som «kler» å ha en helt rød stue. Bjørstad og Mørks beste tips i forbindelse med oppussing er å tørre å skille seg ut og ta personlige valg.

Hjemmet skal gjenspeile personene som bor der!

 

Lurer du på hva boligen din er verdt? Bestill en gratis verdivurdering her