Lad bilen sikkert hjemme

El- og hybridbiler blir stadig mer populær. I desember 2017 var den tredje mest solgte bilen i Norge en elbil, og det var flere likesinnede på lista. En rekke fordeler rundt avgifter og praktisk bruk har gjort at stadig flere kaster seg på trenden. Men hva må man gjøre for å lade disse bilene hjemme?

Nok å gjøre

Med el-bilens inntog over det ganske land, har også installasjonene av ladestasjoner til hjemmebruk eksplodert. Montør i Ringjord Elektro, Vegar Folke Pettersson, forteller at han har nok å henge fingrene i om dagen.

– Antall ladestasjoner vi monterer varier ut ifra hvor mange biler som er solgt, men det er stort sett installasjoner hver uke.

Ringjord Elektro har avtale med flere av elbilleverandørene i Tromsø om å montere ladestasjoner for nye biler. Enkelte modeller krever spesielle stasjoner. Petterson sier at det monterer det kunden måtte ønske.

– Prinsippene er jo de samme – bilen skal ha strøm, og det må skje på en sikker måte.

Gjør det rett

For det er faktisk en «rett» og en «gal» måte. Jonas Eriksen, saksbehandler i Ringjord Elektro, forteller at det finnes en del av de som «tar snarveien», og lader el- og hybridbilen sin rett i en vanlig stikkontakt.

– Det er ikke noe man burde gjøre på daglig basis. En vanlig kontakt er ikke laget for den høye belastningen som følger med billadding, og det kan føre til farlige situasjoner. Brann forårsaket av feil ladding av elbil er noe som ofte har figurert i media det siste året, sier han.

Kostnaden på å få montert en ladestasjon ligger på rundt 15.000 kroner. Da er alt inkludert, både ladestasjon og installeringer. Eriksen forklarer at på kostnadene man sparer på å ha el- eller hybridbil, har man fort spart inn disse kronene. Det finnes billigere løsninger også med industrikontakt, men totalt sett blir man nok mer fornøyd med en ladeboks. I de fleste tilfeller kan en ladeboks levere mer strøm på den måten bilen er bygd for.

– Strømkostnaden per kilometer er lavere enn drivstoffutgiften per kilometer. Det er mange andre kostnadsbesparelser rundt det å eie elbil også, mener han

– Samtidig tror jeg ikke at folk som lader i stikkontakten gjør det for å spare penger nødvendigvis, mange er rett og slett ikke klar over at det ikke er rette måten å gjøre det på.

Enda flere fremover

Eriksen legger ikke skjul på at han tror de får enda mer å gjøre i framtiden, rent elbil-messig.

-Rekkevidden på elbilen øker hele tiden. Vi ser at det blir mer og mer attraktivt også i jobbsammenheng å ha elbil. Varebiler, trailere – det meste kan fåes elektrisk. I 2019 kommer en rekke bilprodusenter med helt nye elektriske modeller, så da tror jeg det kommer til å skje store endringer i bilmarkedet.

Med bompengediskusjoner, og et stadig mer miljøbevisst folk er det nok stor sjangs for at han får rett i det.

 

Skal du bytte bil? Søk billån hos oss!