Ung + kredittkort = gjeld?

Én av tre unge mellom 18 og 33 år oppgir at de har kredittkortgjeld, og antall betalingsanmerkninger og inkassokrav er økende. Nå vil SpareBank 1 lære unge om god kredittkortbruk.

Tre av fire unge har ett eller flere kredittkort. I følge Lindorff-analysen 2017 går både antall betalingsanmerkninger og størrelsen på gjelden opp.

– Utviklingen er bekymringsverdig. Tallene tyder på at unge har behov for mer innsikt i hva et kredittkort er, hvordan de bør bruke det og hvordan de skal unngå å få betalingsproblemer og uhåndterlig gjeld sier Øivind Mellbye, administrerende direktør for SpareBank 1 Kredittkort.

Læring er viktig

Å lære smart kredittkortbruk tidlig, når rammene er tryggere, bygger gode vaner for resten av livet. For å gi unge kunder et verktøy for dette, lanserer SpareBank 1 kredittkortet MasterCard Ung.

– All den tid vi vet at tre av fire unge allerede har ett eller flere kredittkort, ønsker vi å tilby et trygt alternativ til andre produkter på markedet. MasterCard ung legger til rette for læring i tryggere rammer, med lav kredittgrense og en rekke sikkerhetsmekanismer, sier Mellbye.

MasterCard Ung-kunder blir fulgt opp ekstra for å unngå mislighold, blant annet med SMS-varsling for å minne dem om å betale inn, samt mulighet for personlig rådgiving i banken. Kortet stenges for bruk allerede ved førstegangs purring, og minstebeløpet for månedlig innbetaling er høyere enn på et vanlig MasterCard (5 prosent, minimum 300 kroner).

Nysgjerrig? Trykk her for å lese mer om MasterCard Ung!

Råd fra forbrukerøkonomen

Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i SpareBank 1 Nord-Norge, synes det er skremmende at så mange unge går i kredittkortfellen. Hun understreker viktigheten av å etablere gode vaner for kredittkortbruk tidlig.

– Vi har nettopp vært ute i alle 9-ende klasser i kommunen for å blant annet undervise om betalingsvaner. En av de tingene vi lærer de er at pengene på bankkortet er dine, mens pengene på kredittkortet er bankens – og som et dyrt lån å regne, forklarer Eliassen.

De fleste bruker kredittkort i dag, men det er forskjell på å bruke det du uansett har råd til – og det å bruke penger som vil være vanskelig å betale tilbake med det første.

– Det er et tydelig faresignal når antallet inkassosaker og betalingsanmerkninger øker. Den som ikke får gode betalingsvaner i ung alder risikerer å få varige betalingsproblemer, sier hun videre.

Eliassen gir følgende råd til unge som har, eller vurderer å anskaffe, sitt første kredittkort.

  1.  Kjøp bare det du vet du kan betale tilbake. Har du ikke råd, lar du være å kjøpe.
  2.  Betal fakturaene i tide, så du slipper ekstra kostnader.
  3.  Gjør det til en regel å betale ned hele det utestående beløpet hver måned, da koster det deg ikke noe å «låne» pengene på kortet.
  4.  Du må ikke velge maksimal kredittgrense. Velg heller en grense du er komfortabel med. Har man lav inntekt i en periode, er regelen at kredittkortgrensen bør være deretter.
  5. Du trenger ikke mer enn ett kredittkort. Når du har kort i banken din blir det enklere å holde oversikt.
  6. Gå gjennom kredittkortfakturaen når du får den, og gi beskjed til banken om noe ikke stemmer.

På den positive siden er det viktig å få med at dersom du skal kjøpe varer på nettet eller bruke kort ved reiser i utlandet – anbefaler vi alltid at du benytter Kredittkortet. Slik at man i ettertid ikke får data fra bankkortet på avveie – for de fleste vil det bli mer utfordrende å for eksempel sperre et slikt kort.

Her kan du søke om MasterCard Ung