Kjøpe bolig for første gang?

Det å starte på sitt første boligkjøp er en spennende – og noen ganger skremmende opplevelse. Eiendomsmegler Tobias Bronder hos EiendomsMegler 1 Bodø, har solgt boliger siden 2006. Da har han naturlig nok også hjulpet en del førstegangskjøpere «ut av redet». Her deler han sine beste tips for deg som skal ut i boligmarkedet for første gang.

Ha finansieringen i orden!

Start med å avklare med banken hvor mye du har å gå på. Det gjør man ved å søke om finansieringsbevis.
– Gjør det på forhånd, før du drar på visning. Vurderer du borettslag er det greit å ha en løpende dialog med rådgiveren din, på grunn av at disse boenhetene kan vurderes forskjellig selv om prisen er høvelig lik, forklarer Bronder
Finner du en bolig med utleiedel så vil dette med stor sannsynlighet være et godt kjøp, selv om de stort sett alltid er noe dyrere. En utleiedel kan forsvare ett høyere lån, så snakk med banken din om dette.

Finansieringsbevis får du på minuttet!

Finn riktig prisnivå for deg

– Sett ett tak for hvor høyt du vil gå i en budrunde. Det er lett å bli revet med, sier megleren videre.
Som førstegangskjøper er det sannsynlig at man selger etter noen år, og da er det dumt å ha betalt for mye. Hvis man vet hva man har å handle for, er det lettere å søke etter den rette boligen. Tenk langsiktig – har du mulighet til å kjøpe en 3-roms i stedet for en 2-roms så gjør det, da slipper du å bytte bolig i løpet av kort tid.
Husk at du bør ha litt budrunden også, så ikke se på samme prisklasse som «taket» ditt. Prioriter hva som er viktigst for deg, det er ikke sikkert du kan få alt du ønsker deg.
– Ikke lås deg fast i et spesielt område, eller spesifikke detaljer du må ha. Riktig prisnivå betyr for mange at man må endre prioriteringene sine, legger Bronder til.

Hvor mye kan du låne? Sjekk her

Gjør hjemmeleksa!

Last ned prospektene før du går på visning, da stiller du bedre forberedt, og i noen tilfeller kan du også spare deg for å gå på visningen
– Lær deg å lese salgsoppgaven før du går på visning. Det kan stå momenter det som er avgjørende for om det er aktuelt for deg eller ei.
Det er ikke alltid en fordel å gå på mange visninger. Finner du rett bolig på første visning trenger det ikke være noen grunn til å vente til du har sett mer.
– Jeg opplever mange som føler det er feil å kjøpe «første og beste», men neste gang jeg møter de angrer de på at de ikke slo til for de finner ikke tilsvarende boliger på markedet lengre, legger Bronder til.

Har du ti tommeltotter?

Ikke kjøp ett oppussingsprosjekt hvis du ikke har midler, kapasitet eller kunnskap til å realisere det. Og kjøper du gamle hus – pass på at de ikke er verneverdige!

– Verdistigningspotensialet ved oppussing er der, men man er avhengig av en god plan for oppgraderingen. Ha gjerne med noen på visning som har mer erfaring, men husk at det til syvende og sist er du som skal kjøpe og bo i boligen, avslutter han.

I SpareBank 1 Nord-Norge hjelper deg å realisere drømmene dine, og hos oss får du vårt aller beste boliglån hvis du er under 34 år! Les mer her

Lykke til!

Priseksempel: Eff. rente 2,82 %, 2 mill, totalt 2 770 629 kroner