10 tabber du må unngå ved boligsalg

Når du skal ha visning på boligen din, tenk først og fremst på at boligen ikke lenger er din, men skal framstå som hjemmet til noen andre: den som kommer på visning.

Det er en rekke ting du må tenke på når du skal gjøre boligen din klar for visning og salg. Eiendomsmegler Cecilie-Marie Storslett ved EiendomsMegler 1 i Tromsø gir deg noen tips for hva du bør unngå – og hva du bør gjøre for å få mest mulig igjen når du selger boligen din.

1. Lukter som skremmer

Ikke gå på do rett før visningen, ikke bruk parfyme eller duftlys, unngå sterke vaskemidler, ikke lag sterk mat. Luft ut en eventuell innestengt luft og unngå å røyke innendørs hvis du planlegger å selge.

– Folk kan bli usikker hvis det lukter sterkt av duftlys eller vaskemidler, og de kan begynne å lure på hva du skjuler, sier Cecilie-Marie Storslett.

2. Småting som ikke er fikset

De fleste av oss lærer oss å leve med mangler i boligen vår. Det være seg blinkende lys, manglende trykk i kranen eller varmekabler som ikke fungerer optimalt. Få en elektriker eller rørlegger til å sjekke disse manglende, og få en god forklaring til hvorfor det ikke fungerer og eventuelt få det fikset.

– En potensiell kjøper kan finne på å spørre om disse småtingene som ikke fungerer, og hvis vi ikke har en annen forklaring enn «det har vært slik siden jeg selv kjøpte», så gjør det visningen dårligere, forklarer Storslett.

Hun oppfordrer boligeiere til å legge fram et måleband og gjerne alle papirer/tegninger som viser endringer som er gjort med boligen. Det gir tillit og viser at du har god kontroll på boligen din.

3. Å glemme hva du selger

Du har kanskje bodd lenge i hjemmet ditt, og gjort tilpasninger ettersom behovet har endret seg. Men når du skal selge boligen, bør du vurdere å sette boligen tilbake i den stand den der er ment til.

Har du for eksempel gjort et soverom om til kontor eller arbeidsrom, så gjør gjerne rommet om til soverom igjen. Dette er spesielt viktig dersom kjøpegruppen er en familien med flere barn.

4. Privat bilder som står fremme

Folk som kommer på visning ønsker ikke å se dine private familiebilder, men enda viktigere er det at med digital markedsføring på Finn og Facebook, får boligen din eksponering til tusenvis av mennesker. Disse bildene kan lastes ned, og du vet aldri hvor de havner.

5. Anonymt og fargeløst

Gult, limegrønt, rosa eller blått – la boligen din skille seg ut med farger. Husk også at hvitt kommer i mange varianter. Du kan bruke farger på detaljer som lys, blomster og duker og la farger binde sammen rommene.

Sats på noe som gjør at boligen skiller seg ut fra andre annonser. Det kan gjøre at flere kommer på visning.

6. Slurvete vask på bad og kjøkken

Rydd bort rot og vask boligen ordentlig.

– Et rotete og skittent hjem gir inntrykk av at du ikke har holdt boligen godt vedlike. De to viktigste rommene er badet og kjøkkenet, her må det være «gulle» rent, sier Storslett.

Det er også viktig å gi beskjed til eventuelle leietakere, slik at de også kan rydde. Eventuelle husdyr hos leietaker bør også være borte under visningen.

Skal du selge bolig? Vi kan hjelpe deg med boligsalget og du kan bestille en gratis verdivurdering på eiendomsmegler1.no.

7. Ta lett på uteområdene

Sett av god tid til å ordne uteområdene. Det hjelper ikke med et strøkent hus dersom det ligger søppel og rot utenfor. Du gir et godt førsteinntrykk dersom uteområdet er pent. Si også ifra til naboene slik at de unngår å røyke, grille eller krangle under visningen.

Klippe plenen, trimme busker og bytte ut slitne planter er blant tipsene for å gjøre uteområdet visningsklart.

8. Å la følelsene ta overhånd

Se på salget av boligen din som et rent salg, og legg bort dine personlige følelser. Be megleren om råd til hvordan du kan la boligen din framstå aller best.

– Det er forskjell på at boligen skal framstå som et godt salgsobjekt, og hvordan du ønsker at ditt familiehjem skal være. Det kan være at du må sette bort «godstolen» din eller gjøre andre mindre endringer, sier Storslett.

9. Glemmer du pus?

Har du kjæledyr må de ikke være hjemme på visningen. Det kan lønne seg å rydde bort leker, kattesand og annet tilbehør som tilhører kjæredyret.

10. Visning i ferier og utfartshelger

Sett av nok tid til visningen, og tenk på målgruppen når du setter tidspunktet. Hvis du har en stor enebolig som retter seg mot småbarnsfamilier, bør du ikke legge visningen til leggetid. Unngå også helligdager og «inneklemte» dager.

Les også: Vurderer du å kjøpe en utleiebolig som investering? Les dette først.

Skal du kjøpe bolig? Les mer om dine muligheter for boliglån eller avtal et møte med en rådgiver på snn.no.