Skal du kjøpe bruktbil? Her er vår sjekkliste

Bilkjøp bør i all hovedsak skje med hodet, og ikke med hjertet. Her er sju ting du MÅ gjøre hvis du skal kjøpe bruktbil – på en trygg og sikker måte.

I fjor skiftet 377.543 personbiler eier her i landet, og 45 prosent av disse bilene var ifølge Opplysningskontoret for Veitrafikken (OFV) eldre enn ti år. 60 prosent av bilene omsettes privat, noe som for mange betyr trøbbel. Forbrukerrådet mottar rekordmange klager på bruktbilkjøp, og understreker at det er viktig å være på vakt.

Disse sju tingene bør du har gjort før du kjøper bruktbilen hos en privatperson:

  1. Sjekk bilens historikk

– Historikken på bilen er veldig viktig, hvordan har bilen ”levd og hvordan har eieren tatt vare på bilen. Gå igjennom serviceheftet og vær sikker på at alle servicer er fulgt. Hvis bilen har vært utsatt for skader, så bør den være reparert på godkjent verksted. Se etter dokumentasjon på hva som er gjort, sier daglig leder Jim Madsen på Biltrend Harstad.

  1. Prøvekjør bilen

Ifølge Forbrukerrådet har 15 prosent av de som kjøper bruktbil kjøpt bilen uten å ha prøvekjørt den først. Når du prøvekjører bilen bør du blant annet høre etter ulyder, sjekke om klimaanlegget fungerer og sjekke bremsene.

  1. Sjekk tilstanden

Bilens tilstand bør sjekkes nøye – helst av en uavhengig part. Bilder og selgers lovnader er altfor dårlig dokumentasjon.

– Når du kjøper bruktbil fra en godkjent forhandler, er bilen verkstedkontrollert og du får en tilstandsrapport automatisk. Kjøper du fra en privatperson, så MÅ du eller selger skaffe en rapport på bilens tilstand fra uavhengig part. NAF og flere verkstedskjeder tilbyr slike tester ved kjøp og salg. Da får du en uhildet tilstandsrapport som forteller om bilens tilstand der og da. Det viktigste er at man vet om eventuelle skader og mangler, slik at man ikke kjøper katta i sekken, sier Madsen.

Han forteller at det er lett å bli lurt, dersom man selv ikke er bilkyndig.

– Det store problemet med å kjøpe bruktbiler fra Sør-Norge er at bilen kan være full av rust. Det saltes mye på veiene, og dersom bilen først er angrepet av rust, er det en nesten uopprettelig skade. Et slikt rustangrep oppdages i en NAF-test, sier bilforhandleren.

  1. Sjekk heftelser og eierskap

I Brønnøysundregisteret kan man sjekke om bilen har eventuelle heftelser.
– Hvis bilen har heftelser som ikke er gjort opp før kjøpet, så kan du gå på en stor økonomisk blemme. Da kan du plutselig sitte med to lån, dersom du har tatt opp lån for å kjøpe bilen, sier Madsen.

Hos Brønnøysundregisteret får du også informasjon om hvem som er bilens eier, slik at du kan være sikker på at du kjøper bilen av den rettmessige eier.

  1. Sjekk kilometerstand og årsmodell

Ved nyere biler er det sjelden et problem at kilometerstanden er rokket ved.

– Ved svært gamle biler eller bruktimporterte biler bør man sjekke dette, men ellers er det ikke nødvendig, mener Madsen.

  1. Sjekk garantien

 En garanti gir deg bedre rettigheter enn det loven allerede gjør. Det kan for eksempel være lengre klagefrist, gratis reparasjon eller andre ting som produsenten lover. For at garantien skal gjelde, må alle servicer være fulgt. Hvis bilen er så ny at den kommer inn under nybilgarantien, må du sjekke serviceheftet ekstra godt.

  1. Skriv kontrakt

Ifølge Forbrukerrådet skrives det bare kontrakt i 60 prosent av alle bruktbilkjøpene. Det gjør bruktbilkjøpet enda mer usikkert. En god og detaljert kjøpekontrakt er avgjørende når du skal kjøpe eller selge bil privat, siden den sikrer deg mot eventuelle tvister i etterkant av handelen.

– Husk at den som selger privat er ansvarlig i to år, om ting den burde ha visst om eller opplyst om. Vi som forhandler har fem års reklamasjonsrett, så det er enda strengere for oss å selge bruktbil. Det gir selvfølgelig kjøperen enda større trygghet, sier daglig leder Jim Madsen hos Biltrend Harstad.

Med  TUT – er det enkelt, trygt og lønnsomt å selge bilen sin selv. TUT tar deg gjennom alle trinnene som skal til for å sikre en trygg handel!