Selg bruktbilen din trygt

Å selge bil på egen hånd er noe de fleste gjør få ganger i løpet av livet. Når du først skal gjøre det, er det viktig at det gjøres rett.

Ærlighet og ryddighet er to viktige ting i salgsprosessen. I følge tall fra NAF er det 400.000 biler som skifter eier i løpet av ett år, og overhyppighet av klager på privatselgere. Da er det viktig at man har tunga rett i munnen når man skal kvitte seg med bilen.

Her er åtte råd før du går i gang. 

1. Privat eller forhandler
Det aller første du må tenke på er om du skal selge bilen privat eller gjennom en forhandler. Du oppnår normalt en litt høyere pris ved privatsalg. Til gjengjeld slipper du å tenke på det praktiske rundt salget hvis en forhandler gjør jobben for deg.
– Mange synes det er fint å slippe ”alt styret” med bilsalg, og leverer bruktbilen til oss, sier daglig leder Jim Madsen hos Biltrend Harstad.

2. Klargjør bilen
Det er ingen tvil om at du oppnår høyere pris dersom bilen er grundig vasket både utvendig og innvendig. En ren bil viser at du har tatt vare på kjøretøyet. Hvis du har røkt inne i bilen eller hatt med dyr, må du være ekstra nøye.

3. Annonsér bilen
I dag er det mest vanlig å bruke nettsteder som finn.no eller andre sosiale kanaler slik som Facebook. Ta mange og gode bilder av bilen. Her kan du også sjekke prisnivået på lignende biler.
Legg ved all dokumentasjon om servicer, dekkslitasje og eventuelle riper og skader, slik at kjøper får korrekt informasjon.
– Når vi tar inn en bruktbil, foretar vi en nøye takst, som et grunnlag for prisen og for at vi skal være sikker på at bilen er i den stand som vi er pliktig til å opplyse om. Dersom man vil være på trygg grunn, anbefaler jeg en NAF-test. Da er du som selger trygg på at bilen er i den stand du opplyser om, sier Madsen.

4. Prøvekjøring
Når en potensiell kjøper kommer, så bør du være med på prøvekjøringen. Be om å få se førerkortet, slik at du er sikker på at vedkommende har lov å kjøre.

5. Skriv kontrakt
Ifølge Forbrukerrådet slurver mange av oss med kontraktskriving når vi kjøper eller selger bil. Manglende kontrakt gjør bruktbilsalget enda mer usikkert. En god og detaljert kjøpekontrakt er avgjørende når du skal selge bilen privat, siden den sikrer deg mot eventuelle tvister i etterkant.
– Husk at du som selger privat er ansvarlig i to år, om ting du burde ha visst om eller opplyst om. Vi som forhandler har fem års reklamasjonsrett, så det er enda strengere for oss å selge bruktbil. Det gir selvfølgelig kjøperen enda større trygghet. Hvis du har en kontrakt begge parter har signert og der all informasjon ligger ved, så slipper du ubehageligheter i ettertid, sier daglig leder Jim Madsen hos Biltrend Harstad.

Du kan laste ned en kontrakt hos Forbrukerrådet, NAF eller hos den nye tjenesten TUT. Gjennom TUT genereres automatisk en digital kjøpekontrakt.

6. Sørg for sikker betaling
I mange tilfeller er det mye penger som skal skifte hender i et bilkjøp. Som selger må du sikre deg at ikke en kjøper kjører av gårde med bilen din – uten av du har fått betaling.
Før nøklene overleveres, kan dere enten gå i banken og be banken sørge for overføring av penger, eller du kan benytte deg av tjenesten TUT – der pengeoverføringen garanteres av Sparebank 1 og der du unngår svindel ved at kjøper må bruke BankID. Denne tjenesten er gratis og tilgjengelig for alle.

7. Fyll ut eierskiftemelding
Det er selgerens ansvar å sørge for at trafikkstasjonen får melding om salget. Som selger hefter du for eventuelle fartsbøter og parkeringsbøter inntil Statens vegvesen har fått beskjed om overdragelsen.

8. Si opp forsikringen
Husk å si opp forsikringen på bilen. Ny eier må selv sørge for egen forsikring.

Unngå klager
Forbrukerrådet mottar rekordmange klager på bruktbilkjøp, og punktene over kan hjelpe deg som skal selge bilen – slik at både du og kjøper er fornøyde.
– De aller fleste klager oppstår på grunn av for dårlig kontrakt og at man har gjort seg for dårlig kjent med produktet. Den som kjøper oppfatter bilen annerledes enn du som selger, og da oppstår det lett uenigheter etterpå. Tjenesten TUT kan være med å klarlegge kjøpet for begge parter, sier salgssjef forhandlerkanal Stian Jørgensen hos Sparebank 1 Finans Nord-Norge.

Ønsker du å selge bilen? Med TUT kan du enkelt og trygt selge bruktbilen din.