Åtte råd mot frostskader på hytta

I løpet av årets to første måneder er det meldt inn rekordmange forsikringssaker på frostskader i Nord-Norge. Her er forsikringsekspert Therese Isaksen i SpareBank 1 Nord-Norges beste tips for å sikre hytta mot skader. 

Rør som fryser og sprekker opp, og vann som trenger inn. Sprengkulden gjør at mange kan få seg en ubehagelig overraskelse på neste hyttetur, og for mange i Nord-Norge har skaden allerede skjedd.

Mange innmeldte skader

Hele 39 frostskader i Nordland ble meldt inn til SpareBank 1 Nord-Norge i løpet av årets to første måneder, mot 21 skader i hele fjor. Også Troms har fått kjenne på konsekvensene av kulden. Her kom det inn hele 48 forsikringkrav i januar og februar, mot bare 14 i hele fjor. I Finnmark er hytteeierne «flinkere». Her har det bare kommet inn fire meldinger om frostskader, mot seks i løpet av 2017.

– Det har vært ualminnelig lave temperaturer over lang tid. Vi har hatt mye vind som gjør at det blir enda kaldere, sier forsikringsrådgiver Therese Isaksen i SpareBank 1 Nord-Norge.

Åtte gode råd

I januar og februar har forsikringseksperten hatt det travelt med å ta imot skademeldinger fra hytteeiere i landsdelen. Det økte skadeomfanget skyldes en unormal kald vinter, men forsikringseksperten tror ikke vi vil se det totale omfanget før nærmere sommeren.

Isaksen har bare ett budskap til hyttefolket: Dra på hytta og sjekk at alt er som det skal. For som hun sier det:

– Én ting er å ha forsikringen i orden, en annen ting er at det blir så mye arbeid når noe går galt.

Her er ekspertens åtte råd for unngå at kulden trenger inn og gjør skader på hytta:

  • Ha jevnlig tilsyn, få noen andre til å sjekke hvis du ikke kan dra selv
  • Steng utvendig og innvendig stoppekran når du forlater hytta
  • Ha på litt varme på våtrommet
  • Har hytta strøm, finnes smarte løsninger for fjernstyring av varme og varsling hvis strømmen går
  • Unngå snøskader– måk snø av hyttetaket
  • Husk at røykvarslere og slokkeutstyr er påbudt på hytta
  • Få gjerne hjelp, men ikke overlat ansvaret til andre
  • Isolér godt når du først holder på med utbedringer.

Steng vann og måk snø
Alle hytteeiere bør stenge vanntilførselen hver gang de forlater hytta. Og husk at du selv har ansvaret for snøen på hyttetaket.
– Mange hytter er ikke dimensjonert for å tåle store snømengder. Det er eiers ansvar å følge med på mengden på hyttetaket og måke den bort før hytta skades av tyngden, sier forsikringsekspert Therese Isaksen.

Trenger du forsikring på hytta? Kontakt oss gjerne.