7 ting alle unge bør vite om kreditt!

Myndighetsalder fører med seg større økonomisk frihet. Men med frihet kommer ansvar, og med fristelser kommer fallgruver. Er du nylig blitt myndig, eller kanskje forelder til en som nærmer seg 18? Da vil du ha nytte av denne sjekklisten for en god prat om kreditt og lån.

1. Forhold deg kritisk til (for) gode tilbud på nett

Tilbud som høres for gode ut til å være sanne, er stort sett det. Ingen gir deg en ny mobil som ellers koster 10.000 kroner for 2.000 – men det finnes useriøse aktører som gir inntrykk av at de gjør det. Vær kritisk, og sjekk denne lista over ti ting du kan gjøre for å unngå svindel og ID-tyveri på nett..

2. Ha en plan for hvordan du skal betale det du tar på MasterCard

Det finnes situasjoner hvor det er fornuftig å bruke MasterCard. Det gir ekstra sikkerhet ved netthandel eller kjøp av reise. Men den generelle regelen forblir: Ikke bruk penger du ikke har. For å gjøre et kjøp på kreditt er det helt avgjørende å sette av penger i budsjettet til å betale det ned. Samtidig må du huske at neste lønning ikke er noen lottogevinst – det må stå igjen penger å leve for også.

Les også: Reiste jorda rundt, da var kredittkortet trygt å ha

3. Se opp for fristende forbrukslån

Det kan være lett å la seg lokke av forbrukslån, spesielt i perioder hvor økonomien ikke strekker til. Er økonomien trang, er det derimot enda viktigere å ikke ta opp lån som bare bidrar til at det blir enda en regning du ikke klarer å betale. Det er når ting er trangt at det skal minst til for å velte lasset. Lær deg allikevel hva forbrukslån og refinansiering er – og hvor dyrt det kan bli uten en fornuftig plan for hvordan du skal betale det ned.

4. Vit hva du skriver under på

18-åringer har lov til å inngå egne abonnementsavtaler, så vær obs på at abonnementer er avtaler. Disse kommer med forpliktelser, og det er viktig å vite nøyaktig hva det innebærer.* Tommelfingerregelen her er at det som oftest blir dyrere enn du hadde tenkt, og at man i tillegg må forholde seg til en ekstra regning i måneden over tid.

*Jo mindre skriften er, jo viktigere er det sannsynligvis å lese.

5. Se på totalsummen

Ved kjøp på avbetaling eller kreditt gjelder det alltid å se på totalkostnaden. Selv med en klar plan for hvordan du skal betale det ned, er det viktig å veie den økte totalsummen opp mot hvor mye det haster å kjøpe. Det smarteste er å vente noen måneder og heller spare penger til å betale hele summen selv. Da blir kjøpet langt billigere.

6. Vær åpen med hverandre om økonomi og kreditt

Trang økonomi er et av de siste tabuene. Mange 18-åringer mister kontrollen over økonomien i et forsøk på å henge med på et forbruk de egentlig ikke har råd til. Det er lett å glemme at noen venner kanskje får hjelp av foreldrene sine. Er budsjettet litt stramt om dagen, fortell det! Når vennegjengen er åpen om økonomien, er det lettere å ha et sosialt liv med et ansvarlig budsjett. Slik kan venner også bli støttespillere som hjelper hverandre med å ikke skeie ut.

7. Snakk om hvordan man kan holde oversikt

Å ha en plan du faktisk følger, er helt avgjørende. Men for å kunne planlegge så må du ha oversikt, og det ser vi dessverre at en del unge er dårlige på. Her kan foreldre og unge sammen ta et tak. Lær å ha oversikt over hva det brukes penger på. Det er viktig å ha et forhold til hvor mye man har på konto og hva man vet at man må betale. Altfor mange skyver på betalinger til måneden etter og glemmer at den lønningen også skal dekke leveutgifter den måneden.

 

Visste du at vi har eget kredittkort for deg som er ung? MasterCard ung kan være lurt å ha om du skal reise, kjøper ting på nettet eller strømmer tjenester.

 

Les mer om MasterCard Ung her