Sjekkliste for kredittprat med attenåringen

For å unngå å måtte se ungdommen sin gå på smeller, kan det være lurt å ta kredittpraten før de flytter hjemmefra.

En vanlig fortelling fra bekymrede foreldre er at barnet deres, som nylig har forlatt redet, kommer hjem i ferier med nye klær og ny mobil. Ofte uten god forklaring på hvordan de fikk råd. Slik ruster du barnet ditt til å klare seg bedre selv.

Er det ikke for tidlig å snakke om kreditt og lån med en på 17-18 år?

Nei, det er det ikke. Det aller viktigste er faktisk å lære bort de viktigste tingene før det er for sent. Sett dere ned sammen, gjerne flere ganger, og prat om penger. Spesielt er det viktig å snakke om hva kjøp på avbetaling, lån og kreditt faktisk er og innebærer. Det er mye vanskeligere å nå frem med gode råd når barna allerede er i en fase hvor de er klare for å flytte ut og klare seg selv. Økonomiforståelsen må inn før du som forelder allerede har mistet styringen over barnets økonomi. Denne forståelsen skapes over tid, og det er lurt å involvere barna i familieøkonomien så langt det er mulig.

Les også: Ung og lovende? Dette må du vite om kreditt og luksusfeller!

Så hvordan bør vi snakke om det?

Mange foreldre kvier seg for å ta kredittpraten i frykt for at det tar tid og blir vanskelig. Men det er ikke nødvendig å gjøre det så komplisert. Folk flest trenger ikke å lære seg å regne på renten, det handler nemlig mest om å lære bort gode pengevaner og noen enkle tommelfingerregler. Det er egentlig enkelt å forklare at det blir dyrt å ligge på etterskudd. Du kan gjerne si at alt koster 30 prosent mer hvis du bruker livet ditt på å løpe etter regningene. Og dersom du velger å betale noe på etterskudd, så må du ha en klar plan for hvordan du skal betale det.

Snakk om fordelene med å ha god oversikt

Å ha en plan du faktisk følger, er helt avgjørende. Men for å kunne planlegge så må du ha oversikt, og det ser vi at mange unge er dårlige på. Lær barna å ha oversikt over hva de bruker penger på. Ungdommene må ha et forhold til hvor mye de har på konto og hva de vet at de må betale. Altfor mange unge skyver på betalinger til måneden etter og glemmer at den lønningen også skal dekke leveutgifter den måneden.

Foreldre som skjermer barna sine for familiens utgifter kan i virkeligheten gjøre dem en bjørnetjeneste. Selv om det kanskje virker rart å vise fram strømregninger og andre «kjedelige» regninger, er det viktig at ungdom ser – og forstår – at det koster å bo. Når de får denne innsikten, kan det bli lettere å skjønne hva som egentlig skal til for å unne seg de tingene som koster litt.

Er du ung, glad i å reise og strømmer tjenester? Sjekk dette!