Ung og lovende? Dette må du vite om penger og luksusfeller

Her er (nesten) alt du som er ung må vite om penger, og det du trenger å passe på for å ikke havne i fella.

Når du blir 18 år, eller student og klar for å flytte for deg selv, så er det plutselig så mye du får lov til, og mange muligheter som byr seg.  Det meste nytes best med litt forsiktighet. Her får du rådene til hvordan du kan være ung og ha det kult – uten å havne i fella.

1. Få et forhold til hva hverdagslivet koster

Ikke undervurder hva alle «hverdagstingene» du tidligere har tatt for gitt koster. Ost, brød og strøm koster faktisk penger, selv om du er vant til at kjøleskapet i barndomshjemmet holder osten kald, slik at du når som helst kan ta deg en toast. Det kan være veldig lurt å lære litt av familieøkonomien før du flytter hjemmefra. Bruk de første par månedene på hybelen til å finne ut hvilke «utskeielser» du kan ta deg råd til. Kanskje blir osten luksusmat, eller er du en av de som velger  gå for rimeligste (og groveste) sort dopapir? Unn deg heller litt «luksus» når du ser at du klarer å holde styr på økonomien.

2. Unngå impulsfellen – og sett av penger med en gang

Lar du deg litt for lett lokke til å kjøpe små og store ting på impuls? Da kan du fort havne bakpå når økonomien strammer seg til. Derfor kan det være lurt å øve seg litt på å ha en litt høyere terskel for å dra kortet. Det beste er å sette av penger med en gang du får dem inn på konto. Du kan gjerne sette opp autotrekk til en egen regningskonto. På den måten får du et riktigere bilde av hvilke summer du har å justere forbruket etter.

Det er også lurt å ha innstillingen om at det ikke er et mål å bruke opp pengene, eller å få dem til å strekke til. Målet bør være at man har litt til overs, slik at man kan bygge seg opp en liten reserve i fall man skulle få akutt behov for penger eller mulighet til å unne seg noe senere.

Hvis du sparer i BSU får du skattelette på inntil 5000,- hvert år!

3. Vær trygg når du handler på nett, reiser og bruker strømmetjenester

Du vet kanskje at det er lurt å bruke MasterCard fremfor bankkort når du handler på nett og når du skal kjøpe reise. Men apper og strømme- og abonnementstjenester er også netthandel.

En tjeneste kan bli hacket eller noe annet kan skje slik at kortinfoen din havner på ville veier. I såfall vil du være glad om det er master’n og ikke bankkortet det er snakk om. Havner bankkortinfoen din i gale hender, risikere du i verste fall å få lønnskontoen din tappet. Med MasterCard er det ikke dine penger som forsvinner.

Men vær klar over at det blir dyrt å ligge på etterskudd. Alt blir dyrere og mer vanskelig hvis du bruker livet ditt på å løpe etter regninger. Så dersom du velger å bruke MasterCard, så må du ha en klar plan for hvordan du skal betale det!

Visste du at vi har et eget MasterCard for deg som er ung? Les mer her

4. Betal regningene med en gang

Fordelen med å være ung er at du har færre faste forpliktelser. Men regninger bør du aldri skyve på, selv om det kan være fristende å la de vente til du får en storutbetaling fra Lånekassen eller på lønna. Ikke legg vekk regninger, for eksempel til feriepengene kommer. Vær klar over at levekostnadene du som ung ender opp å ha om sommeren kan bli høyere enn du regner med. Det kan fort ende med en smell i august.

 

Oppsummert; betal regninger først, sørg for å dekke levekostnader, sett av litt til sparing – og belønn deg selv vel fortjent til slutt! 🙂