Her er de tre verste økonomiske tabbene folk gjør – sjekk om du har kontroll

Nå ser rentefesten ut til å gå mot slutten. For første gang på over syv år skal styringsrenten heves, melder sentralbanken. Og dette vil skje allerede i 2018. Samtidig har fokuset på konsekvensene av pensjonsreformen preget nyhetsbildet i lys av nye forhandlinger om ny pensjonsordning for ansatte i stat og kommune.

 

Hvor godt tåler du høyere rente – og har du kontroll på sparingen din? Her er 3 enkle steg som kan hjelpe deg på vei mot en enda bedre økonomisk hverdag.

 

Tabbe 1 – Mangler kontroll på de store utgiftene
Boligverdiene har steget mye de siste årene. Det samme har veksten i husholdningenes gjeld. Har du oversikt over din samlede gjeld? Bruk tiden nå, mens renten fortsatt er rekordlav til å nedbetale mer på boliglånet ditt.

Har du annen gjeld, med høyere rente, bør du prioritere denne først. Samlet gjeld er som regel summen av disse:

• Boliglån
• Billån
• Forbruksgjeld
• Kredittkortgjeld
• Studiegjeld

Er din totale gjeld mindre enn 60 % av boligverdien åpner det seg mange muligheter. Flexilån (hvor du selv er «banksjefen») og kombinasjoner av fast og flytende rente, lån med avdragsfrihet med mer. Er du sårbar for en renteøkning anbefaler vi deg å binde renta slik at du får tryggheten du trenger.

Har du full kontroll på gjeldsgrad, kan et alternativ til å betale ned på boliglånet, være å spare ekstra mens rentene er lave.

Sjekk fastrentelån og kontakt oss om endring

 

Tabbe 2 – Mangler kontroll på egen pensjon og sparing
For svært mange vil ikke pensjonen utgjøre mer enn 50-60% av lønnen. Eldrebølgen bidrar til å øke usikkerheten og setter pensjonen ytterligere under press. Å sette seg inn i egen pensjonssparing har blitt langt enklere enn tidligere.

Her er noen viktige «må-punkter» som vi anbefaler alle å sette seg inn i:

• Vet du hva pensjonen din egentlig vil bli? Å sjekke dette har blitt veldig enkelt og du finner dette hos NAV ved å trykke her

• Samle oppsparte pensjonskapitalbevis hos en leverandør. Det forenkler kraftig, bidrar ofte til reduserer kostnadene og gir nødvendig oversikt over din økonomiske status som pensjonist når den tid kommer.

Les mer og start flytting her

• All innskuddspensjon har en spareprofil. Det vil si at pensjonssparingen fordeles mellom sparing i aksjer og renter (tilsvarende bankinnskudd). Det er ulike praksis mellom leverandørene av tjenestepensjon her. Har du lang tid igjen til pensjonsalder er det fornuftig å ha en høy aksjeandel (høyere risiko) og tilsvarende har du kort tid igjen til pensjonsalder er det fornuftig å ha en lav aksjeandel (lav risiko).

• Forvaltningsresultatene til de norske pensjonsleverandørene varierer enormt. Velg pensjonsleverandør med god historisk avkastning. 1-2% meravkastning på sparingen din kan bety 20-60% høyere pensjon gjennom et langt yrkesliv.

Sjekk ut muligheten for å øke eller starte egne sparing her

 

Tabbe 3 – Mangler full oversikt over egen økonomi
Skaff deg full oversikt over din families økonomi. Skal du ta grep er det avgjørende å ha kontroll på status:

• Hva er dine inntekter?
• Hva er dine faste og variable kostnader?
• Hvor stor gjeld har du?
• Hvor mye har du spart?
• Hvor mye kan du forvente i pensjon?
• Hvordan disponerer du normalt månedlig overskudd?
• Hvordan er du forsikret?
• Har du riktig skatteprosent?

De dyktigste familiene håndterer sin privatøkonomi som seriøse bedrifter driver sin virksomhet (regnskap og balanse). Det er enklere enn du tror. Dersom du trenger en budsjettmal kan denne være til god hjelp: Trykk her for budsjettmal

 

Du kommer langt på egen hånd ved å utforske våre digitale tjenester i nett- og mobilbanken. Ønsker du å få råd og hjelp er det bare å ta kontakt. SpareBank 1 Nord-Norge har mer enn 200 høyt kvalifiserte finansielle rådgivere. Vi tilbyr rådgivning både ved å møte opp fysisk på et av våre kontorer, på telefon eller video. Hjelpen er nær – ring 915 02244.