Hvor kommer pengene fra?

Vår erfaring er at det kan være like vanskelig for foreldre å lære bort sunn økonomi, som det er å få barn til å forstå det. En måte å forklare hvor pengene kommer fra er å snakke om lønn; fortell at det er penger dere har jobbet for få. For å gjøre lønn forståelig kan det å gi en fast sum lommepenger for avtalte oppgaver være en god idè.

6 av 10 får lommepenger

Undersøkelser gjort for SpareBank 1 viser at nesten alle barn i målgruppen (6-15 år) for undersøkelsen, har mottatt penger fra venner eller familie de siste seks månedene. Jo eldre barna blir, jo oftere mottar de penger av voksne i husstanden. Dette er et godt utgangspunkt for å lære barna om penger og sparing, sier Kristian Haubakk, avdelingsleder PM SpareBank 1 Nord-Norge Bodø.

Han sier videre at barn og unge som ikke har forståelse for økonomi kan få det tyngre når de vil realisere boligdrømmen en gang i framtiden.

– Har man ikke lært viktigheten av å spare noe av pengene man får, blir det tyngre å komme i gang med sparing når man blir eldre.

Les også: Lær barna økonomi med lommepenger

God læring

Med Spink – mobilbank for barn og unge, kan de unge håpefulle i husstanden få et bevisst forhold til hva pengene som kommer inn på konto forsvinner til, og ikke minst – at det kan være lurt å sette av litt til sparing.

Haubakk sier det er opp til hver enkelt familie å bestemme hvor mye og hvor ofte det bør gis lommepenger. Det bør være klart for barna hva det gis lommepenger for og hva de skal brukes til. Skal arvingen gå med søpla, tømme oppvaskmaskinen eller henge opp klær? Husarbeid er en flott inngang til lommepenger.

–  Ved å gi en fast sum lommepenger og bruke det bevisst gir det en fin mulighet til å snakke om det å bruke penger, og barna vil selv erfare at de må gjøre en liten innsats for å få penger. Det er viktig å avklare hvor ofte og mye man skal gjøre før man får lommepenger. La barna bruke lommepengene når de kjøper ting selv, og vær interessert i etterkant. Sjekk  saldo samme med barnet ditt i etterkant, det kan være mye god læring i det, legger han til.

 

La barna få ett bevisst forhold til eget forbruk og sparing med Spink – mobilbank for barn og unge.

Lyst til å lære mer? Trykk her