Lær kidsa om penger i butikken

Det kan være vanskelig å lære barna om penger og økonomi, når plastkortet har tatt over for papirpengene – og mamma eller pappa betaler vaflene i idrettshallen med vipps. Du har sikkert hatt med barna i butikken drøssevis med ganger, men har du tenkt over at det kan være en fin arena for å lære de mer om økonomi?

Mest ost for pengene

Når dere skal handle kan det være lurt å gå gjennom det dere trenger først. Skriv en handleliste sammen og la barna se hva varene koster når dere er i butikken. Dere kan sammenligne varer, og snakke om hvordan dere kan få mest mulig for pengene. Det finnes neppe ett mer egnet sted for å vise hva som menes med kilopris, literpris og stykkpris! Et eksempel er ost. Du kan kjøpe en billig eller dyr ost, oppskåret, som kilo, halv kilo, lite eller stort stykke. Osten er den samme om du kjøper ett stort helt stykke, eller oppskåret – men hvilken gir deg mest for pengene? Selv om det ser billigere ut med oppskåret ost, siden de ter en lavere pris på pakken, får dere mindre igjen for pengene siden kilosprisen er høyere.

Har kanskje ikke råd til alt

Alt vi må handle koster penger, og å lære barna til å tenke gjennom priser – og hvilke nødvendigheter dere må prioritere – er viktig. Noen ganger kjøper man det dyrere alternativet, fordi man opplever at kvaliteten er bedre. Det kan bety at man må kutte ned på noe annet. Er barna med på denne tankegangen lærer de seg å ta bevisste økonomiske valg.

Les også: Hvor kommer pengene fra?

Fem tips til hvordan lære barn om personlig økonomi:

1. Snakk om hva ting koster. La barna får vite hva ting koster, som mat, klær, strøm, lån, ferie og så videre. Ta med barna i butikken og forklar dem kilopris, literpris og stykkpris og vis dem hva som blir billigst. Gå gjennom familiens budsjett og forklar hvor pengene kommer fra og hva dere velger å bruke penger og ikke bruke penger på.

2. Snakk om trygg kortbruk. Når barnet får sitt første bankkort, er det en fin anledning til å snakke om kortbruk og penger. La barna blir trygge på hvordan de bruker og oppbevarer bankkortet.

3. Gi faste lommepenger. Og ikke fyll på med mer penger hvis barnet bruker opp alle pengene før neste utbetaling. Da lærer de å disponere penger fornuftig og at det får konsekvenser om de bruker opp alt med en gang.

4. Knytt pengene opp mot oppgaver. Barna bør lære at penger og innsats hører sammen. En fin måte å gjøre det på er å gi barnet noen faste, konkrete oppgaver som de får lommepenger for. Gjør de ikke oppgavene sine, får de mindre lommepenger. Men de kan også få mer, hvis de gjør en ekstra innsats. Da lærer de at det ikke bare er å be om mer penger hele tiden.

5. Lær barnet å spare. Å spare er kanskje den viktigste økonomivanen du kan gi barna. La barnet spare til noe konkret, som en fin genser, ski, eller lommepenger til en ferietur. Barnet kan spare hele summen selv eller en egenandel der foreldrene betaler resten. Gå foran med et godt eksempel og forklar barnet hva familien sparer til.

Med Spink – mobilbank for barn og unge, får barna oversikt over hvor mye penger de har på bankkortet og hva pengene har gått til. Les mer her.