Shoppestopp – slik gjør du det

Tre triks er det som skal til for å slanke forbruket. Så får du kanskje råd til å gjøre det du virkelig har lyst til. 

Er du en av dem som tenker at det å sette av litt penger hver måned ikke gjelder for deg? Kanskje er det bare noen endringer i hverdagen som skal til for å nå målet. Unødvendig shopping kan være en av dem.

Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i SpareBank 1 Nord-Norge snakker hver uke med unge som har lyst til å etablere seg, som gjerne vil investere i leilighet eller spare noen hundrelapper hver måned. Men det er ikke alltid det går, fordi de har noen vaner som må endres først.

– Jeg møter mange som er motivert for å sette 5-6000 kroner på kontoen for å kunne kjøpe seg leilighet i framtiden. Men det fordrer at den største fritidsaktiviteten ikke er shopping, sier hun.

Ting vi ikke trenger

Undersøkelser viser at vi ofte kjøper ting vi egentlig ikke trenger, og som i det lange løp ikke gjør oss lykkelige. Og når vi ikke bruker tingene vi kjøper – ja, da kaster vi penger rett ut av vinduet, mener forbrukerøkonomen. Selv om det ikke er meningen at du skal stoppe helt opp for alltid.

– Kanskje du oppdager at du gjør bedre kjøp. Og at du får penger til å gjøre ting som egentlig gir deg større lykkeverdi, sier hun. Og en euforisk følelse skal man ikke kimse av:

– Det gir en utrolig god følelse å ha penger igjen på konto dagen før lønning!

Har du prøvd mikrosparing? Du sparer litt hver gang du bruker kortet. 

Forbrukerøkonomens tre tips til å slanke forbruket

  1. Knip inn på lommetyvene: energidrikken og kjøpevannet

Lommetyvene er flere og opptrer oftere enn du tror. Det er de som spiser av månedslønna uten at du merker det. Det kan være den energidrikken, brusen eller sjokolademelken du kjøper på kiosken. Eller den kanelbollen du alltid kjøper i to-tiden. Til sammen utgjør lommetyvene et betydelig beløp i måneden, og kutter du dem ut kan det hende du får deg en overraskelse: Du får rett og slett bedre råd.

– Vi kjøper utrolig mye vann i løpet av et år! Tenk hvor mye du sparer bare på å tappe vann i springen. Og visste du at om du snuser en boks om dagen koster det deg rundt 2700 hver eneste måned, forteller Eliassen.

BSU – boligsparing for ungdom er for alle under 34

  1. Spis fra kjøleskapets øverste hylle

Hvor mye mat kaster du? En undersøkelse viser at vi kaster halvparten av det vi tar med oss hjem fra butikken. Den verste synderen er halvtomme glass øverst i hylla, også kalt kjøleskapets kirkegård. Der halvfulle glass med pesto og tacosaus blir stående. Og stående.

-Du kan spare mye på å spise opp det du har i skapet. Ikke hiv maten som har høyt næringsinnhold og som vi har betalt mye for. Det skader miljøet, og det er dumt å kaste penger i søppelbøtta, sier Linda Eliassen, og legger til:

– Når jeg spør unge hvor mye de bruker på mat i måneden, er det svært få som faktisk vet det eksakte beløp. De tror de vet, men får seg ofte en overraskelse

  1. En byttekveld gir dobbel lykke

Hvor ofte saumfarer du klesskapet ditt bare for å oppdage kjole på kjole med merkelappen på? Billigere klær betyr ofte at vi kjøper flere klær, men det er ikke sikkert vi bruker dem mer. En byttekveld med venner kan være løsningen – og gi dobbel lykke. Du tar med deg klær og tilbehør til byttekvelden, og får med deg en helt ny garderobe tilbake.

– Du bidrar til miljøet med å resirkulere og får mer penger på konto. Du får jo nye klær – helt gratis. Du kan også redesigne klær, sy om og kanskje oppdager du at du blir mer kreativ. Finn inspirasjon på sosiale medier, der er det virkelig en trend, sier Eliassen.