Når bør kidsa få eget bankkort?

Vi beveger oss stadig nærmere ett kontantløst samfunn, men når er det egentlig innafor at barna får eget bankkort?

– Foreldrene vet nok best når barna er klare for eget bankkort, men hvis man mener at barnet er gammelt nok til å gå rundt med kontanter, så er det også gammelt nok til å ha bankkort. Sender du junior til butikken med hundrelappen, og den blir borte på veien – er pengene tapt. Sånn er det ikke med bankkort. Mister man det er fortsatt pengene i banken, sier Kristian Haubakk, avdelingsleder privatmarked i SpareBank 1 Nord-Norge.

Det man bruker selv

Han sier videre at det kan være enklere for foreldrene å lære barna om penger med et middel man selv bruker.

– Å lære barna om penger kan være vrient siden vi som foreldre stort sett alltid tar den digitale løsningen selv, nemlig bankkortet. Da kan det være enklere å lære de med et eget bankkort.

Bankkort for barn inneholder ikke bilde og fødselsnummer og har lave beløpsgrenser. I så måte er det ikke like kritisk om barnet mister kortet sitt, som det ville vært om junior ble sendt av gårde med mammas eller pappas bankkort til butikken for å handle poteter, og mistet det på veien.

Med Spink får barna eget kort, på en helt trygg måte!

Leke butikk

Barn begynner tidlig å synes det er morsomt å lage lek rundt ting som skjer i hverdagen, for eksempel å handle i butikken. Da lekes det gjerne med lekepenger og lekekort. Lek er en fin kilde til læring, og denne typen lek kan fint benyttes til å prate enkel økonomi med barna.

– Fortell at man må ha en jobb for å få penger, at banken kan ta vare på pengene, og at man må betale med disse pengene når man handler på butikken, sier Haubakk.

– At barna tidlig får en forståelse for pengebruk, slik at de som voksne har et sunt og bevisst forhold rundt økonomi er viktig. legger han til.

Har barna brukt bankkort fra ung alder, har de bedre grunnlag for å ha god forståelse for hvordan det fungerer, og til å ha god styring på penger i framtiden.

Les også: Lær barna om penger i butikken

Et godt hjelpemiddel

Med Spink – barnas egen mobilbank, kan de unge håpefulle følge med selv på hva de bruker pengene til. I appen kan de sette opp egne sparemål, og se hvor mye penger som går ut og inn. For å bruke Spink må barnet ha eget bankkort. Kortet har en beløpsgrense, og kan kun brukes når det er penger på konto. Foreldre kan også følge med på barnets forbruk i sin egen mobil- og nettbank.

Det er stor forskjell på å være 5, 12 eller 17. Vi har samlet de mest brukte produktene i ulike bankpakker.