Er bunaden din godt nok forsikret?

17. mai nærmer seg med stormskritt og champagnefrokoster, potetløp, pølser og is står for døren.

I mai er det høytidsdager og vi pynter oss med dyre bunader. Hva skjer hvis du blir frastjålet bunaden din? Eller om hele eller deler blir ødelagt, for eksempel ved at du får skadet stakken av sigarettglo i 17. maitoget?

Hvilke forsikringer dekkes bunaden av?

Avhengig av hvor den brukes og hvilken skade som inntreffer kan den dekkes under både innbo-, reise-, bil- og verdisaksforsikring.

Det er viktig å se på bunadens verdi opp mot hva som dekkes under de ulike forsikringene. Er det ikke høy nok forsikringssum på disse forsikringene bør du vurdere en egen verdiforsikring. En annen ting som må vurderes er hvilken egenandel som er avtalt på de ulike forsikringene. Dette må ses opp mot om eventuelle småskader ønskes dekt.

Uheldig på reise

Tenk deg du er på konfirmasjon hos familie på annen kant av landet og du har bosatt deg på hotell i denne sammenheng. Hvis du er så uheldig å få tyveri fra hotellrommet er det viktig å ha undersøkt om du får dekt hele verdien av bunaden på reise- eller innboforsikring.

Bunaden i seg selv har ofte høy verdi, og det er nok ikke bare den som blir stjålet? Er man på reise med mye bagasje, eventuelt flere bunader, vil forsikringssummen på reiseforsikring “gå i taket”. Den totale erstatningssum bli ikke høy nok til å dekke tapet. Da er det lurt med en egen verdisaksforsikring på de dyreste gjenstandene.

Skal du reise med fly er det en begrensning i reiseforsikringen om at penger, smykker, klokker og elektronisk tilbehør ikke skal sendes som innsjekket bagasje. Vi anbefaler også at bunad medtas som håndbagasje.