Fem smarte pengeråd til konfirmanten

Som konfirmant opplever noen for første gang å ha fått større pengesummer. Så hva bør man egentlig gjøre med pengene?

 1. Det er helt ok å bruke litt med en gang

Mange bruker pengene fra konfirmasjon til kjøretimer, reise, datautstyr eller ny moped. Uansett hva man drømmer om er det helt greit å unne seg noe rett etter konfirmasjonen.

– Om det er noe spesielt du har ønsket seg, er det helt greit å bruke noen penger med en gang. Det er jo tross alt konfirmantens penger. Kjøp noe du virkelig trenger og som er viktig for deg, men ikke bruk opp alt på en gang. Husk at du bør legge en plan for pengene, og gjør det gjerne sammen med en voksen du stoler på, sier Linda Tofteng Eliassen i SpareBank 1 Nord-Norge.

 1. Ta pengepraten med noen du stoler på

Det hjelper alltid å snakke med noen. Eliassen mener foreldre bør ta med barna på økonomisk planlegging allerede før konfirmasjonen.

– I dag får mange barn minibankkort og bankkontoer før de er konfirmert, og det er veldig god læring. Det er jo synd dersom de unge ikke har fått forståelse for pengenes verdi før de får tilgang til større beløp, som det jo kan bli for noen.

Hun foreslår at foreldre bruker konfirmasjonen som en anledning til å vise fornuftig pengebruk.

– Kanskje kan de sette budsjettrammer for konfirmasjonsfeiringen med konfirmanten? Det kan gi dem innsikt i hvordan man setter seg mål og holder seg innenfor de grensene man selv har satt. Da blir det kanskje lettere å ta pengepraten etter festen. Og der er mitt viktigste råd: Ikke la pengene flyte rundt, da forsvinner de veldig fort!

Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i SpareBank 1 Nord-Norge. 

 1. Sett av til noe du drømmer om

Om man ikke helt vet hva pengene skal gå til, er det best å sette dem på konto. Det gjelder også om man sparer til noe som koster mer, for eksempel en ny mobil, å ta førerkortet eller reise til utlandet.

– Der tror jeg ikke de unge skiller seg fra oss andre, ligger pengene hjemme kan de fort bli borte uten at man egentlig sitter igjen med det man ønsket seg. Gode sparevaner starter tidlig. Det fungerer alltid best når man vet hva man sparer til. Om du setter deg et tydelig sparemål blir det lettere å se hvor mye du bør spare hver måned for å få råd, sier Eliassen.

Les også: Sparekonto for ungdom gir beste rente fra første krone

 1. Husk at du må spare også til boligdrømmen

En del av pengene bør også settes av til planer som ligger noen år fram i tid. Den beste måten å spare til bolig på er å starte boligsparing for ungdom (BSU).

– Det kan virke lenge til når man er 14-15 år, men jeg skal love at de takker den som rådet dem til å starte sparingen når de skal inn på boligmarkedet. Skal man kjøpe en bolig til to millioner kroner kreves en egenandel på 300.000 kroner. Da sier det seg selv at det er smart å starte tidlig, sier Eliassen.

I tillegg til høy rente gir BSU-konto rett til skattefritak. Da må man ha skattbar inntekt, noe mange konfirmanter ikke har.

– Om de bare vil ha rentefordelen kan det lønne seg med StartBSU, som gjør at de kan spare mer enn maksbeløpet på 300.000 kroner, forteller Eliassen.

Vil du vite mer om StartBSU? Sjekk snn.no.

 1. Har du noe til overs? Fond gir god langsiktig sparing

Pengene på BSU-kontoen er øremerket til bolig, og kan brukes som egenkapital. Ønsker du å stå mer fritt med bruken av pengene kan sparing i fond være et alternativ.

– Å spare i fond gjør det mulig å få høyere avkastning enn sparing på konto. Særlig med dagens rentenivå lønner det seg. Pengene på konto taper seg i verdi på grunn av inflasjon og lavt rentenivå. Skal du spare i mer enn fem år bør du vurdere fond, forklarer Eliassen.

Les mer om sparing i fond på snn.no.

Dette bruker konfirmanter gavepengene til:

 • Kjøretimer og førerkort
 • Reise eller utdanning i utlandet
 • Sportsutstyr eller musikkinstrument
 • PC, Mac eller mobil
 • Moped eller bil.
 • Boligsparing: Egenkapital er helt nødvendig og konfirmasjonspengene kan gi sparingen en flying start
 • Lar pengene stå i banken til de har bestemt seg