Budsjett på 1-2-3!

Synes du måneden er litt for lang i forhold til hvor lenge lønna varer? Da kan det være en god ide å lage seg et budsjett! Mange blir overrasket over hvor mye som går bort til «lommetyver» hver måned. Med et budsjett ser man nøyaktig hvor pengene blir av, og mange får seg en overraskelse når utgiftene blir satt i system.

Hvis du er en av de som vet nøyaktig hvor mye penger du bruker i måneden på mat, klær og vedlikehold av leilighet eller hus – gratulerer! Forbrukerundersøkelser viser at kun 3 av 10 setter opp budsjett for sin privatøkonomi. Dette er en fordeling som har holdt seg stabil over mange år, og det er ingen vesentlig forskjell på verken kjønn, alder, inntekt eller bosted.

Er du som de fleste av oss er det bare å brette opp ermene – å lage budsjett er nemlig enklere enn du tror!

Med et godt budsjett er det enklere å holde oversikt over hva man bruker penger på – og kanskje sparingen blir morsommere også!

Slik gjør du det:

  • Få oversikt over inntekter og utgifter

Vet du hvor mye som tikker inn og ut av kontoen din hver måned, og i løpet av året ellers? Lønn, eventuelle lån og utgifter til mat er noe som mer eller mindre holder ett stabilt nivå gjennom året. Husk på utgiftene som kommer sjeldnere enn hver måned også. Kommunale avgifter, årsavgift og service på bil er tjenester som ofte svir i lommeboka (og kommer like plutselig hvert år) – ta også med disse i oversikten din.

(Psst! Har du en haug med strømmetjenester? Husk å ta med disse på oversikten din også! Selv om det høres lite ut med 89,- i mnd for Netflix – blir det fort dyrt om man abonnerer på flere tjenester)

  • Planlegg og organiser budsjettet

Når du nå har en oversikt over hvordan din økonomiske situasjon ser ut, kan du finne fram penn og papir, eller laste ned en budsjettapp. Sett opp postene du bruker penger på hver måned (f.eks.; mat, lån/leieutgifter, bil, studie, fritidsaktiviteter), og fyll inn summen du har brukt hittil. Blir du sittende igjen med penger eller går du i minus? Juster postene der du ser at du bruker mer penger enn nødvendig!

Det kan være en god ide å organisere kontoene dine også. Sparer du til en tur til Kroatia, eller ny sykkel? Opprett en konto som heter «Kroatia 2018» eller «Ny sykkel»! En egen konto for lønn, lån, felleskonto med samboer/ektefelle er også gode tips. Da er det også lettere å sette penger av til sparing.

Husk at selv om du ikke bruker penger hver måned på for eksempel møbler, er det lurt å sette av noen kroner til det. Det er kjedelig når vaskemaskinen ryker og man må hente penger fra feriekontoen!

  • Bruk budsjettet aktivt!

Følg med på budsjettet, og la det gå sport i å prøve å følge og oppdatere det mest mulig. Sparingen blir morsommere når man følger aktivt med, og før du vet ordet av det har du nådd sparemålene dine.

Psst! Det er superenkelt å spare litt hver gang du bruker kortet! Sjekk ut Mikrosparing her.

 

Det finnes et uttall budsjett-apper du kan laste ned til din telefon eller nettbrett. Googler du finner du også en haug med gode maler og apper. Vi har også laget et forslag til budsjett du kan bruke.

Last ned Excellfil her