Slik unngår du sløse-sjokk

Saldo: 57,50 kr. Sju dager til ny lønning.

 

Høres det kjent ut? Undersøkelser viser at annenhver nordmann ofte, eller av og til går tom for penger før neste lønning. Sløseforbruket, eller «lommetyvene» om du vil, er alle de småsummene som forsvinner fra kontoen hver dag. Når man ser hva disse småsummene summerer seg opp til, er det kanskje lettere å bli motivert til å gjøre noe.

Styr unna disse sløsetabbene

  • Ikke bruk opp hele lønna hver måned

Lag deg ett budsjett og sett penger til side når lønna tikker inn.

Lurer du på hvordan du setter opp et budsjett? Det kan du lære her.

  • Bli bevisst på hva vanene dine koster

En boks snus om dagen koster deg ca. 34.675,- i året. En kaffe latte hver arbeidsdag koster deg ca. 12.650,-! Ta med deg matpakke på skolen eller jobb, bruk kollektivtransport og slå av lysene hjemme når du drar ut. Blir man bevisst på alle småsummene som forsvinner hver måned er det lettere å gjøre noen gode tiltak.

  • Ikke ha for strengt regime

Det er lov å kose seg, men bestem deg for hva du har råd til/ønsker å bruke på luksus i løpet av hver måned.

  • Ikke gå på shopping når du ikke har penger å shoppe for

I enkelte tilfeller er det lurt å bruke kredittkortet, men husk at dette er penger du låner av banken. Å låne penger man i utgangspunktet ikke har er en dårlig ide; ikke ta opp lån til forbruk.

  • Ikke vær støttemedlem

Har du en haug med abonnementstjenester stående å trekke penger fra konto, men som du egentlig ikke bruker? Gå igjennom forbruket ditt. Å betale for tjenester man ikke bruker er sløvskap.

  • Spar hver gang du bruker!

Sett på Mikrospar i nettbanken din, eller bestem deg for å spare en femmer hver gang du drar kortet. Da sparer du litt hver gang du bruker penger.

 

Er du klar for ett sløse-sjokk? Sjekk ut DinSides sløsekalkulator, og finn ut hvor mye du sløser i løpet av året!