– Privatøkonomi er litt som å styre en butikk

– Å styre sin privatøkonomi er litt som å styre en butikk, sier Linda Tofteng Eliassen, SpareBank 1 Nord-Norges forbrukerøkonom.

Man lager seg en plan og setter noen mål. Likevel opplever vi at mange av kundene våre ikke er flinke nok til å bruke bittelitt tid på dette, og med det kanskje ikke får alt ut av inntekten sin som de hadde ønsket.

– Vi vet at for mange ville det bety mye for husholdningsøkonomien at de brukte 30 minutter på å planlegge pengebruken litt, og kanskje lager egne kontoer og kort for noen av postene, sier Eliassen videre.

Det er aldri for seint å organisere økonomien sin. Starter du i dag ser du at økonomien er mer oversiktlig i morgen allerede, bedre sent enn aldri!

Slik gjør du det

  • Sett opp et budsjett, slik at du får oversikt over inntekter og utgifter

Lurer du på hvordan du gjør det? Da får du gode tips her.

Det finnes ikke noe rett og galt, det er dine penger – men det er viktig at man selv ser og forstår hvor pengene blir av i løpet av en måned. Når du har oversikt over hvor mye som går inn og ut av konto, kan du lage en god kontostruktur.

  • Lag en god kontostruktur

Se aktivt i budsjettet, hvor mye trenger du å ha på brukskontoen din hver måned? Fordel pengene på ulike kontoer når lønna tikker inn. Når pengene ikke er tilgjengelig «på kortet» er det lettere å la være å bruke de på unødvendigheter. Lag deg flere kontoer. Kontoinndelingen vi ser går igjen hos våre kunder er:

– Lønningskonto: Dette er kontoen lønna kommer inn på, og som gjerne er i tilknytting til brukskortet ditt.

– Budsjettkonto: Her er pengene som skal gå til møbler, service på bil, lån, kommunale avgifter mm.

– Mat/felleskonto: Har du samboer er det fint å ha en felles mat/forbrukskonto med to kort til, som dere begge setter en fast sum inn til hver måned. Kortet bruker du/dere på alle daglige nødvendigheter som mat, toalettpapir mm.

– Sparekonto: Det er aldri for sent å starte å spare. Ønsker du deg en elsykkel og sparer spesifikt til det kan kontoen gjerne hete «elsykkel». Da er det vanskeligere å «låne» penger fra kontoen.

Har du samboer kan dette være en god start på en felles kontostruktur. Legger du til en sparekonto er du godt på vei.

Det er ingen fasit på hvor mange kontoer man bør ha, og hva forskjellige skal gå til. Finn et system som fungerer for deg/dere, og som enkelt gir deg oversikt over pengene dine. Pass på å ikke lag for mange kontoer, det kan bli for mye av det gode – og strukturen blir uoversiktlig igjen.

Les også: Slik unngår du sløse-sjokk