Forbrukerøkonomens tips: Kjøpe eller selge bolig først?

Når man skal kjøpe ny bolig er det mange spørsmål som dukker opp. Et av de er ofte om man burde selge før man kjøper ny. De aller fleste av oss må ha en overlapping når vi kjøper ny bolig, og blir på et tidspunkt sittende med to boliger.

– Man kan havne i en økonomisk knipe om man blir sittende med to boliglån samtidig, sier SpareBank 1 Nord-Norges forbrukerøkonom, Linda Tofteng Eliassen.

Hun fortsetter med at man bør sørge for at perioden man sitter med to boliger bør være kortest mulig.

– Renter på to boliglån, og strøm til to boliger baller fort på seg. Det blir en del penger, og hvis man ikke er bevist på dette når man kjøper ny bolig kan man få seg en ubehagelig overraskelse.

I verste fall

Eliassen hadde en kunde som i fjor høst ønsket å selge seg nedover; fra en fireroms leilighet (leilighet A) til en liten treroms (leilighet B). I utgangspunktet hadde kunden 500.000,- i lån igjen på leilighet A, og leilighet B hadde en pris som var 500.000,- lavere enn taksten på leilighet A. I prinsippet ville kunden vært gjeldfri når leilighet B ble kjøpt.

– Kunden kjøpte ny leilighet først. Den gamle leiligheten ble lagt ut 1. oktober 2017, og ligger fortsatt på markedet den dag i dag. Å ha utgifter på to boliger over en så lang periode er kostbart, sier hun.

– Skal man kjøpe før man selger må man være i posisjon til det. Vanligvis sier vi at du må ha råd til å betjene alle utgifter ved å ha to boliger (lån, renter, strøm mm.) i seks måneder, og i tillegg kunne selge til litt under takst, om du skal kjøpe før du selger.

Skal du kjøpe bolig og er usikker på hvor langt du kan gå i en evt. budrunde? Hos oss får du superraskt finansieringsbevis! Trykk her for å lese mer.

Overta fortest mulig?

Når man først har kjøpt ny bolig, er det ikke uvanlig at man helst vil overta fortest mulig. I følge Eliassen er ikke det nødvendigvis noe sjakktrekk.

– Hvis man kjøper før man har solgt, kan det være lurt å bli enige om overtagelse 3-4 måneder fram i tid. Da har man tid til å få solgt det man har først.

Det er flere faktorer som spiller inn på hvor lang tid det tar å få solgt. Det er helt vanlig at man sitter med dobbelt opp i 14 dager til 1 måned. Studentvennlige leiligheter er ofte lette å få solgt i forbindelse med studiestart, og likeså er det for andre objekter – timingen kan avgjøre hvor hurtig du får solgt boligen din.

– Lokalkunnskap er også en viktig faktor. Det er alltid noen steder, og type boliger, det tar litt lengre tid og selge, eller motsatt.

Skal du kjøpe bolig, pusse opp eller flytte boliglånet ditt? Søk lån hos oss i dag – enkelt og uforpliktende. Les mer her.

«Selger ikke under takst!»

Forbrukerøkonomen har ikke tall på hvor mange ganger hun har hørt «jeg blir ikke å selge under takst!».

– Det er til syvende og sist ikke selger som bestemmer hva prisen blir. Er ingen villig til å gi takst, kan det tyde på at prisen er feil i forhold til markedet.

Videre sier hun at det hender at rådgiverne må ringe til megler.

– Har kunden kjøpt før han eller hun solgte, og har hatt to boliger over en lang periode uten at det ser ut til at det blir salg, må vi ta grep. Da følger vi gjerne opp megler med hva som er planen videre. Kanskje må prisen ned, eller det må tas nye bilder. Ofte hjelper det å ta boligen av markedet en stund, for så å legge den ut på nytt.