Unngå leiebiltrøbbel i sommer!

Har du aldri leid leiebil tidligere, kan det være overveldende å komme i leiebilbyråets skranke på flyplassen ved ankomst.

Du og feriefølget er kanskje både trøtt og lei, og ønsker bare å komme raskest mulig fram til ferieboligen. I skranken står en ivrig selger, som spør om hvilke ekstra forsikringer du skal ha? Du står som et spørsmålstegn. Køen vokser bak deg og det er lett å bli stresset. Her kommer 10 gode tips og råd for å unngå å havne i leiebilfella!

1. Book leiebil via norsk nettside – og sjekk endelig pris

Book leiebil via en norsk nettside. Da kan du lese betingelsene på norsk, som gjør det enklere å velge hva du ønsker og se hva du ikke trenger. Du får også leiebilkontrakten på norsk, slik at du vet hva du signerer på. Dermed kan man minimere misforståelser. Sett av tid til å lese villkår og betingelser før avreise. Du bør også be utleier om å opplyse hva den endelige prisen på billeien blir.

2. Betal leiebilen med kredittkort

Av sikkerhetsmessige årsaker bør man ikke legge igjen kortdata til kontoen med lønnsinngang på nett. Dette gjelder for så vidt også all bruk av kort i utlandet. Sjekk også om du har fordeler knyttet til kredittkort eller forsikringer.

Du bør sjekke hva som dekkes av forsikringen du allerede har slik at du unngår å kjøpe forsikringer du ikke trenger. Bruker du kredittkort fra SpareBank 1  dekkes for eksempel inntil 12.000 kroner i egenandel ved kaskoskader.

Les mer om våre ulike kredittkort her. 

3. Sett en øvre grense for sikkerhet i kredittkortet

Leiebilfirmaet vil ofte ta sikkerhet i kredittkortet ditt for egenandel ved skade. Avklar med leiebilfirmaet om hvilket beløp de reserverer for som sikkerhet på kredittkortet.

4. Vær oppmerksom dersom du leier bil gjennom andres nettsider

De siste årene har det kommet til et utall av samlesider som er en såkalt «broker» i bilutleiemarkedet, og fungerer som et mellomledd mellom bilutleiefirma og kunde.

Disse selger ofte også forsikringer, men også i disse tilfellene må du lese vilkårene nøye – de er nemlig ikke automatisk de samme som hos et bilutleiefirma.

5. Ta bilder av bilen når du henter den

Gjør en liten sjekk av bilen når du henter den. Gå en runde rundt bilen og ta bilder før du reiser avgårde. Slik at du kan dokumentere dersom det er skader på bilen som leiebilfirmaet ikke har registrert på skjemaet. Det er ikke rent få som har blitt forsøkt lurt med å få erstatningskrav på skader som var på leiebilen allerede når man mottok den.

6. Oppgi om du skal kjøre inn i et annet land

Dersom du planlegger å kjøre inn i et annet land når du leier bilen, må du informere leiebilfirmaet og sørge for at du har lov til å gjøre det. Det kan være tilfeller hvor – for eksempel – forsikringen ikke er gyldig i andre land.

7. Ikke la gjenstander ligge åpent inne i bilen

Andre land har høyere kriminalitet enn trygge Nord-Norge, og noen bilutleiefirmaer vil spørre om du ønsker tyveriforsikring. Ikke frist skurkene med å legge dyre gjenstander synlig i bilen.

8. Hold deg til kjente aktører i leiebilbransjen

Det er noen fordeler ved å leie bil fra de kjente aktørene – som også har kontor i Norge. Skulle det være noe i etterkant, kan du ha dialog med en norsk saksbehandler. Det kan gjøre saken ganske mye lettere.

9. Hvis uhellet er ute

Sett deg inn hva du skal gjøre hvis det skjer et uhell, utleier har gjerne egne rutiner og faste verksteder. Husk alltid å ha med deg reiseforsikring på ferie i utlandet. Det er både nødvendig og viktig å ha dersom uhellet er ute – både med ting og deg selv.

Mer om reiseforsikring fra SpareBank 1 Nord-Norge

10. Fyll tanken før innlevering

De aller fleste bilutleiefirmaer i dag tilbyr gratis antall kilometer, men krever at bilen leveres med full tank. Det kommer påslag i prisen hvis utleiefirmaet selv må fylle selv. Husk å fyll riktig drivstoff! Plott inn nærmeste bensinstasjon på GPS’en når du kjører ut fra flyplassen, så vet du hvor du kan tanke på retur.

Les også: Avliver kredittkortmytene: Noen ganger er kredittkort best