Dette bruker vi feriepengene på

6 av 10 nordlendinger bruker feriepengene på – nettopp ferie. Susann (25) skal pusse opp leiligheten og reise til Albania med venner. Og så spare, da.

I en ny undersøkelse som Respons Analyse har utført for SpareBank 1 kommer det fram at nordlendinger flest bruker feriepengene på, nettopp – ferie. 6 av 10 sier at de årlige pengene som utbetales i juni skal gå til dette formålet. 1 av 4 må bruke pengene på å betale ned gjeld eller ubetalte regninger, mens 3 av 10 sier de også skal spare dem. Og mens vi ligger likt med landsgjennomsnittet på de aller fleste spørsmålene, skiller vi oss ut når det kommer til å pusse opp hjemme. Mens 2 av 10 sier de skal bruke penger på oppussing, er det bare 1 av 10 på landsbasis som sier det samme.

– Skaff deg oversikt

Er du en del av flertallet som skal bruke feriepengene på reise og opplevelser ? Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen i SpareBank 1 Nord-Norges tipser om at første bud er å skaffe seg oversikt. Det betyr å summere de store utgiftene du har, som fly og hotell.

– Da får du et bilde av hva du sitter igjen med, og hvordan du kan bruke de pengene. Da er sjansen større for at du har penger igjen når du kommer hjem, sier hun.

Deretter bør du sørge for at noe er satt av på en bufferkonto i tilfelle vaskemaskinen ryker når du kommer hjem igjen. Når du har gjort det, gjenstår reiseforsikringen. Den må du ikke glemme.

– Sjekk at du har reiseforsikringen på plass, og pass på at du ikke ryker på en valutasmell. Sett deg inn i hvor mye euroen står i, bruk gjerne et rundt tall for å se hva det tilsvarer i norske kroner, avslutter forbrukerøkonomen, som også gir deg svaret på det «alle» lurer på når de betaler med kort i utlandet:

– Velg alltid å betale i lokal valuta, det lønner seg.

Reiser til Albania

Susann Dahl Pettersen (25) fra Tromsø forventer å få rundt 12 000 kroner i feriepenger i år. Hun er fulltidsstudent på embetsstudiet i psykologi ved UiT Norges arktiske universitet, men jobber ved siden av. Mange ettermiddager, annenhver helg og alle ferier går med til ekstrajobben i omsorgstjenesten i kommunen. Det er hardt å være student på heltid og samtidig jobbe ved siden av, men belønningen kommer i år med en full sekk med feriepenger.

– Jeg jobber hver eneste sommer, men jeg synes alle studenter bør ta seg råd til et par uker med helt fri. Jeg kommer til å bruke mesteparten av feriepengene på å reise til Albania på ferie med to studievenner, forteller hun.

Les også: Feriepenger og skattepenger gir deg økonomisk handlerom.

Tar helt fri

Susann regner med å bruke to tredjedeler av feriepengene på ferieturen, som går til et land der det er ganske billig å leve. Det var med i beregningen da vennegjengen bestilte fly og hotell.

– Vi drar dit fordi det er billig, men også fordi vi har hørt at det skal være veldig fint. Jeg gleder meg til å ta helt fri, for som student har du aldri det. Og når jeg kommer hjem, går resten av sommeren med til å jobbe for å tjene opp penger til det neste semesteret, sier hun.

Skal pusse opp

Den siste tredjedelen av feriepengene har studenten tenkt å bruke på å pusse opp. Hun eier en leilighet som hun deler med en venninne, og nå må hun sette inn et nytt vindu på soverommet.

– Jeg er nødt til å sette av penger til det, og bygger samtidig opp bufferkontoen min i tilfelle vaskemaskinen ryker, sier hun.

Sløser litt også

25-åringen er fornuftig anlagt når det kommer til økonomi. Hun har bufferkonto, og setter også av penger på en sparekonto hver måned. Hun vet nøyaktig hva som er de månedlige utgiftene, og lever ikke over evne. Skattepenger og deler av lønnen settes på BSU-konto. Men litt ekstra pleier hun å unne seg.

– Jeg kan sløse litt jeg også, så har jeg noe til overs en måned, går det gjerne til klær. Og på ferie kommer jeg til å unne meg både mat og opplevelser. Det er for eksempel lov til å spise is hver eneste dag, sier Susann Dahl Pettersen.