Er det best å leie eller eie som student? Her er regnestykkene:

Er det egentlig mulig å kjøpe bolig uten fast- eller full jobb? Svaret vil nok variere ut i fra hvem du spør, men her får du noen gode råd på veien.

Fredrik Vangdal valgte å kjøpe leilighet for studiene sine i Bergen.

De aller fleste studenter leier et sted å bo under studiene. Gjerne i kollektiv med venner eller i på studenthjem. Samtidig er det noen som velger å kjøpe egen leilighet med utleiemulighet mens de studerer. Fredrik Vangdal (24) tok valget for to år siden.

– Jeg valgte å kjøpe ei treroms leilighet i Bergen i forbindelse med studier for to år siden. Da hadde jeg spart målrettet i mange år, både på BSU, i fond og på sparekonto. Jeg fikk hjelp fra foreldrene mine som stilte som kausjonister, og kunne derfor la BSUen stå urørt. På den måten oppnår jeg fortsatt gode rentebetingelser og skattefradrag, sier Vangdal.

Det ene rommet leier han ut til en kompis. For Vangdal var den beste løsningen å kjøpe selv.

– Med de insentivene som finnes for å eie egen bolig, både i form av rentefradrag, gunstig ligningsverdi og muligheten for skattefri leieinntekt, bør man prøve å komme inn på boligmarkedet som student, om man har mulighet.

– Bolig er dyrt, og jeg føler meg utrolig privilegert som har hatt foreldre som kunne hjelpe meg på veien, legger Vangdal til.

Sjekk hva det koster:

Tre av de mest populære studiestedene for nordlendinger som velger å flytte ut av landsdelen er Oslo, Trondheim og Bergen. Vi har sjekket prisene på 3- roms leiligheter (2 soverom) i passende avstand fra Campus i de respektive byene.

Tallene er hentet fra Finn.no juni 2018, og i regnestykket har vi brukt leiligheten i Trondheim som priseksempel. Egenkapitalen er på 15 prosent. Tvungen sparing: Når en kjøper bolig, så binder dette opp mye av den kapitalen en har, og en fortsetter å binde opp kapital i boligen gjennom at en betaler renter og avdrag. Dette blir en form for tvunget sparing.

Hvor mye kan du låne? Det finner du enkelt ut med vår lånekalkulator!

Hva må til for å få lån

Når det gjelder boliglånsprosessen ser banken på tre ting: Betalingsevne, betalingsvilje, og sikkerhet. Skulle man ikke kvalifisere på områdene kan man få bistand fra foreldrene. Vi ser at flere og flere foreldre hjelper barna sine med å komme inn på boligmarkedet.

Typiske spørsmål

De mest sentrale spørsmålene handler om:

  • Hvor mye kan jeg låne?
  • Hva kreves for å få boliglån?
  • Hvordan kan foreldre bidra på en trygg måte?
  • Hva er et finansieringsbevis og trenger jeg det?
  • Hva trenger jeg å ha klart for å gå på visning?
  • Hvordan skal jeg forholde meg i en budrunde?

Hvordan kan foreldrene bidra

Gi privat lån

Foreldre og besteforeldre kan velge å gi et privat lån med skriftlig avtale om tilbakebetaling. Med eller uten renter.

Bruk sikkerhet i egen bolig

Dersom barnet ditt mangler sikkerhet for ønsket låneopptak, kan du velge å stille med tilleggssikkerhet i din bolig (kausjonere). Som kausjonist blir du medansvarlig for den delen av lånet du har stilt sikkerhet for. Klarer ikke barnet å betale, får du ansvaret for å innfri lånebetingelsene. For å sikre beløpet det kausjoneres for, bør du be låntageren forsikre seg mot død og uførhet.

Bli medeier eller medlånetaker

Hvis barnet ikke får lånet alene, kan foreldrene stille som medlåntakere. Da er begge parter ansvarlig forgjelden. I prinsippet betyr også dette at du er medeier av boligen, dersom dere ikke har skrevet en egen kontrakt på si som regulerer eierforholdet.

 

Trenger du hjelp eller råd, kan du få dette hos en av våre autoriserte finansielle rådgivere på et av våre 38 kontorer, eller kontakte oss på 915 02244. Vi er her for deg.

Bestill rådgivermøte her

 

SpareBank 1 Nord-Norge er Nord-Norges største finanskonsern. Vi er landsdelsbanken, og vår visjon er For Nord-Norge. Vårt kundetilbud omfatter alle banktjenester, samt eiendomsmegling og regnskap. Om lag 350 000 personkunder og om lag 40 000 bedriftskunder (inkludert offentlig sektor, lag og foreninger) har valgt oss som sin bankforbindelse. Vi har 38 kontorer i 36 kommuner i landsdelen, inkludert Svalbard