Gjør du dette? Det er ikke så lurt!

Én av fem foreldre i Norge låner bort sitt eget bankkort til barna. Det kan gi økt risiko for kortsvindel og identitetstyveri.

Over 150.000 nordmenn har opplevd å få identiteten sin stjålet de siste to årene, de fleste ved at noen har kjøpt en vare eller tilsvarende i deres navn på Internett. Med økt kortbruk i sommermånedene øker også risikoen for svindel.

Bankkortet ditt er et ID-papir, og får uvedkommende tak i informasjonen som ligger der kan de handle, tømme kontoen, ta opp nye lån eller anskaffe et kredittkort i ditt navn. Selv om norske forbrukere i stor grad er beskyttet mot økonomisk tap i svindeltilfeller, er det svært ubehagelig bli utsatt for identitetstyveri.

To av fem låner bort kortet til ungdomsskoleeleven

Et av de viktigste prinsippene for trygg kortbruk er å aldri låne kortet bort til andre. Likevel viser en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for SpareBank 1, at flere enn én av fem foreldre i Norge låner ut sitt eget bankkort til barna. For de med barn i ungdomsskolealder er tallet nesten to av fem. Det virker kanskje lettvint å låne bort sitt eget bankkort når de unge håpefulle skal ut på tur, eller kjøpe seg noe. Gjør man det, skaper men et inntrykk av at det å låne bort kort og kode er OK. Man gir også barnet/ungdommen tilgang til mer penger enn det som ofte er nødvendig.

– Vi har lagt til rette for at de foreldrene som ønsker det kan opprette minibankkort til barn helt ned til 6 år. De fleste foreldre vurderer nok barna til å være modne nok noe senere enn som så – men man har i alle fall muligheten til en digital pengebok når man ønsker at barna og ungdommen skal lære dette. Vår erfaring er at de unge tar dette ganske fort, sier SpareBank 1 Nord Norges forbrukerøkonom, Linda Tofteng Eliassen.

Visste du at det finnes en helt egen mobilbank til barna? Les mer om Spink her!

Ta forhåndsregler

Med alle turer, idrettsturneringer og arrangementer i sommerferien, melder behovet seg for å sende med barna penger på en trygg måte. Alternativene er å bruke kontanter eller et eget bankkort tilpasset barn.

– Fordelen med kort er at du får dekket tapet dersom barnet skulle miste det. Et bankkort for barn er heller ikke et gyldig ID-papir, ettersom det kun har kortholders navn og kontonummer på seg. Med disse mulighetene skal det i svært liten grad være nødvendig å låne en voksens minibankkort til barn, med den økte risikoen som ligger i internasjonale kort med identitetsopplysninger. Likevel anbefaler vi alle foreldre å snakke med barna sine om hva som er trygg kortbruk, og trene på dette sammen, sier Tofteng Eliassen.

Ta kortpraten med barnet ditt:

  • Hvordan betaler jeg med kortet i butikken?
  • Hvordan tar jeg ut penger i minibanken?
  • Er det greit å låne bort kortet til andre?
  • Kan jeg skrive ned PINkoden til kortet på en huskelapp?
  • Er det greit å dele PIN-koden med andre?
  • Hva gjør jeg dersom noen presser meg for å få koden?
  • Hva gjør jeg hvis jeg mister kortet?
  • Hvordan kan jeg finne ut hvor mye penger jeg har på kortet?
  • Skal jeg få lommepenger og hva kan jeg gjøre for å få lommepenger?
  • Hva kan jeg bruke pengene mine til?

Det er stor forskjell på å være 5, 12 eller 17. Vi har samlet de mest brukte produktene i ulike bankpakker. Nysgjerrig? Les mer her