Nikolai er en sjelden nordnorsk vare

Det er ikke bare-bare å være ung og skulle inn på boligmarkedet. Prisene er ofte skyhøye, og med begrenset egenkapital og inntekt under studier – er det vanskelig for studenter flest å finne rom for å finansiere bolig. Nikolai Aspen (22) er ett av unntakene. Han studerer på fulltid, har to jobber – og eier sin egen tomannsbolig med utleiedel.

1 av 5 nordnorske studenter eier

En fersk undersøkelse gjort av SpareBank 1 Nord-Norge* viser at  19 prosent av nordnorske studenter eier sin egen bolig. Av disse er det 10 prosent som eier leilighet, resterende 9 eier enebolig. Aspen studerer til vanlig fiskeri og havbruk ved Universitetet i Tromsø, og kjøpte eneboligen samtidig som studiestart i fjor høst.

– Jeg ønsket ikke bo hjemme under studiene, og bestemte meg fort for å kjøpe noe med utleiemuligheter, så jeg kunne betale til meg selv framfor å finansiere lånet til noen andre, smiler han.

Pusset opp

Tomannsboligen han kjøpte, med hjelp fra mor og stefar, var fra 1953 og trengte litt oppussing. Ofte er boliger som trenger enkel oppussing, litt rimeligere enn de hvor alt er «tipp topp». Er man nevenyttig kan man spare seg noen kroner.

– Leiligheten nede har tre soverom, men trengte å ordnes litt før den var klar for utleie. Det gjorde jeg selv, og nå leier jeg ut til tre studenter. Det finansierer lånet mitt – så selv om var og er dyrt å kjøpe, ser jeg at det var en god løsning for meg, smiler han.

Aspen valgte å ikke benytte seg av BSU-kontoen sin.

– Det er gunstig sparing, så den lot jeg være.

Tenker du på å kjøpe? Med vår lånekalkulator kan du se hva lånet blir å koste deg.

Full fres

Aspen får både lån og stipend fra lånekassen, men jobber mer enn de fleste andre nordnorske studentene. 7 av 10 oppgir at de jobber, men bare 6 prosent jobber fulltid. I tillegg til å studere fulltid – hvor han sanker karakterer de fleste ville vært misunnelige på, jobber han fulltid i et reiselivsselskap, samtidig som han og broren driver eget guidefirma.

– Ja, jeg har nok å henge fingrene i, ler han.

– Samtidig; om man ønsker å være, eller vil inn på boligmarkedet er man helt avhengig av å ha jobbet og spart penger, på grunn av regelen om at man bare får låne fem ganger inntekten sin. Jeg kjenner ingen studenter som eier, uten å ha fått hjelp fra foreldrene. Dessuten er det jo fint å få dagene til å gå, legger han til.

Foreldre hjelper til som aldri før

Hele 50 prosent av de som oppgir at de eier egen bolig, svarer at de har fått bistand av foreldrene til å kjøpe. Det oppleves nok vanskelig for mange unge å komme inn på boligmarkedet. Men samtidig viser tall fra SSB at aldri før så mange unge eid egen bolig.

– Det er et sunnhetstegn at nordnorsk ungdom tar økonomisk ansvar og jobber ved siden av studiene. Det kan bli beintøffe dager, men jeg tror de fleste vil få betalt for denne type ekstrainnsats i det lange løp, sier Ronni Møller Pettersen, Konserndirektør i SpareBank 1 Nord-Norge.

Hjelp fra foreldrene kan øke eierandelen blant unge, men bidrar også til økte forskjeller på eierskap. De unge som har foreldre som har mulighet til å støtte boligkjøp, kommer seg raskere inn på boligmarkedet enn de som ikke har det.

I juli bestemmes studiested for tusenvis av nordlendinger som skal starte på universitets- og høgskoleutdanninger i hele landet. Parallelt med dette opplever vi i SpareBank1 Nord-Norge stor pågang fra foreldrene og unge voksne som lurer på hva som må til for å få lån, og hva som lønner seg. Her kan du se et eksempel på regnestykket.

 

*1284 studenter i aldersgruppen 20–33 er intervjuet i undersøkelsen som SpareBank 1 Nord-Norge har gjennomført blant sine egne kunder.