De fem vanligste grunnene til å ikke spare til pensjon

Det å spare til pensjon er både kjedelig, og langt fram i tid for mange av oss. Noen er kanskje kommet dit at det ikke er så lenge til de skal gå av med pensjon, så da er det hvertfall ikke vits å begynne å spare. Eller? Hvordan er det egentlig?

Om man sparer til pensjon kan faktisk være forskjellen på om du må drømme om det gode pensjonistlivet, eller du får mulighet til å leve det.Her er de fem vanligste grunnene til å ikke spare til pensjon.

1. Jeg er så ung at det ikke er vits å begynne å spare enda!

Ja, det er kanskje lenge til du skal nyte pensjonistlivet – men jo tidligere du starter å spare, jo mindre beløp trenger du å sette av hver måned. Rentes rente effekten gir tidlig sparing ett kjempeboost over noen år. Når du har lang tidshorisont for sparingen, må du spare mindre for å få det samme! Se bare på dette priseksempelet: Du er 30 år, og sparer 500,- i mnd til du er 67. Da har du en pensjonskapital på ca 800.000,-! Venter du med å spare til du er 45 må du spare 1500,- i mnd for å nå samme beløp.

For de som er unge i dag er også forventet levealder stigende, og det blir stadig mindre pensjonspenger å få fra staten.

2. Jeg har ikke råd til å spare

Sett opp et månedlig budsjett, og regn over hva du bruker pengene dine på hver måned. Kanskje det er noe du kan kutte ned på, eller enda bedre; kutte ut? Ingen har noensinne angret på at de har spart!

3. Jeg skjønner ikke helt hva pensjon er, og orker ikke sette meg inn i det

Alderspensjon, avkastning, fripolise, innskudd- og hybridpensjon. Det er mange vanskelige ord som hører til pensjon, men egentlig er det veldig enkelt: Du må spare! Sjekk med arbeidsgiveren din hvor mye som spares til deg, og gå inn på vår Pensjonskalkulator. Da finner du ut hvor mye du må spare for å få den pensjonen du selv ønsker som pensjonist.

4. Det er for sent å starte å spare nå

Det er kanskje en klisjè, men det er aldri for sent å starte og spare. Ja, du ville klart å spare mer om du startet tidligere, men litt er bedre enn ingenting! Sjekk hvilke muligheter du har her.

5. Jeg sparer via jobb og ved å betale på boliglånet

Alle arbeidsgivere er pliktige til å spare pensjon til sine ansatte. Det er derimot stor forskjell på hvor mye hver arbeidsplass sparer, fra to til sju prosent av årlig lønn! Forskjellen på ordningene kan utgjøre hele 32.000,- i året dersom årslønnen din er på 639.000,-!

Nedbetaling av gjeld kan være en god måte å sikre økonomien sin på, men hva om du må selge boligen for å realisere penger? Du skal jo fortsatt bo et sted når du blir pensjonist også. Nye leiligheter kan ha høyere kvadratmeterpris enn en enebolig – og vi ser at mange selger hus og kjøper leilighet for det samme, eller mer. Ett godt råd er derfor; spar på siden av nedbetaling av lån.