Vinneren er…..

Deg! Du som sparer!

Sparing er nøkkelen til å realisere drømmer, og stadig flere får øynene opp for sparing. Utsetter du sparestarten for lenge kan du gå glipp av tusenvis av kroner i rentes rente-effekt.

Men hva betyr det egentlig?

Tenk deg at du setter inn 5000 kroner på en bankkonto, der banken tilbyr deg 4 prosent rente. Etter 1 år har beløpet vokst til 5200,- kroner. Du har da tjent 200,- på renter det første året. Neste år vil du ha 5408,- kroner. Hvorfor? Fordi du får renter også på beløpet du tjente renter på det første året. Jo lengre du lar renters-rente effekten virke, jo fortere vokser beløpet. Etter 50 år med 4 prosent rente vil du ha  35.536,- kroner, og lar du de stå urørt i 100 år, ville de ha vokst til hele 252.531,- kroner! Det er hele femti ganger mer enn du startet med opprinnelig. Når du sparer betyr renters-rente effekten at du får ekstra inntekter.

Hvordan gjør jeg det?

Å spare, uansett form, er alltid bedre enn å ikke gjøre det i det hele tatt. Når det er sagt; det er mange som ikke kommer i gang med sparingen fordi de er usikre på hvilken sparing som er best. Aksjer og fond gjør det mulig å få en høyere avkastning enn andre tradisjonelle spareformer, som for eksempel banksparing. Hvordan du bør spare kommer an på hvor i livet du er, og hvilke situasjoner du står ovenfor. Her kommer noen spareråd basert på fire ulike faser i livet.

Fase 1: Ung og i etableringsfasen

  • Bufferkonto – 1 månedslønn. Buffer er penger du har stående i banken, lett tilgjengelig om noe uforutsett skulle dukke opp.
  • BSU – Fyll opp BSU med inntil 25.000 kroner årlig. Du får skattefradrag på 20 % av det du sparer hvert år.
  • Aksjefond – Spar en mindre sum, for eksempel 300 kroner i måneden, i et bredt aksjefond.

Fase 2: Nyetablert/etablert

  • Pensjon – Fortsett å sette av vel 2.000 kroner i måneden som du gjorde til BSU. Halvparten av dem bør gå til pensjon. Kan du binde pengene til pensjon, bør du opprette IPS, hvor du får gunstige skattefordeler. Ønsker du ikke å binde pengene, er pensjonskonto et alternativ.
  • Nedbetale boliglån.
  • Om økonomien tillater det bør man vurdere å spare langsiktig til barna. Konfirmasjon, sertifikat. Da er også anbefalingen aksjefond.

Fase 3: Godt etablert evt. med voksne barn

Fase 4: «Superetablert» med god lønn og evt. barn er utflyttet. Har mer verdi i bolig/hytte enn gjeld.

  • Bufferkonto – 2 månedslønner.
  • Spar smart: Sparer du i IPS bør du benytte deg av skattefordelen på 23 % (2018). Fyll opp med det du klarer, inntil 40.000 kroner per år.
  • Langsiktig sparing i et bredt aksjefond.