Trude opplevde det mange frykter: – Det brenner, det brenner!

– Det brenner, det brenner!

Trude hører ropene, men tenker at det ikke kan være i boligblokken hun bor i, brannalarmen har jo ikke gått.  Det er helt til hun ser den svarte, tykke røyken komme veltende inn på verandaen hennes.

Trist start på det nye året

Klokka var kvart på tolv, 1. nyttårsdag i 2013. Trude Jakobsen var på vei for å slukke de siste lysene i stua, mens samboeren Hallvard Lockertsen pusset tenner på badet. Hun bor i andre etasje i ei boligblokk på Reinen, i Tromsø. Når hun ser røyken skjønner hun alvoret.

– Jeg ropte til Hallvard at det brant, og at vi måtte komme oss ut. På vei ut rasket jeg med meg veska mi og tok på meg boblekåpa.

I trappeoppgangen møter de de resterende beboerne i de seks leiligheten. De er også er på vei ut. På dette tidspunktet har brannalarmen fortsatt ikke gått.

Skjermdump fra Nordlys.no

En evighet

– Når vi er kommet oss ut ser jeg at det brenner noe voldsomt. Tiden til brannvesenet kommer føltes som en evighet.

Flere folk fra boligfeltet har flokket seg utenfor boligblokka som nå står i full fyr. Flammene sprer seg fra toppleiligheten brannen startet i, til andre siden av blokka.

– Jeg husker at jeg tenkte at nå går det til helsikkes med hele leiligheten, sier Trude.

Det går to timer før brannvesenet har kontroll på brannen. Taket og toppleilighetene er da helt utbrent. Kun skjelettet av toppetasjen står igjen.

Trude og samboeren får komme inn i leiligheten deres dagen etterpå. Hun husker synet og lukta som møtte henne, godt.

Lukta slo mot meg. Det var sotvann over alt. Det dryppet fra tak og møbler. Lukta var intens. Som en forkullet vedkubbe. Det var forferdelig å komme inn der, sier hun ettertenksomt.

Synlige, men fortsatt ødelagt

Alle tingene deres var synlige. Ingenting var brent opp, men på grunn av vann, røyk og sot var mye ødelagt. Saneringsfirmaet kom inn dagen etterpå, for å begynne å pakke ting i esker. Med fire leiligheter som skulle pakkes, tok det ukesvis. Eiendelene skulle også renses og vaskes.

– Vi hadde ingen oversikt over hva vi hadde og ikke hadde. Leiligheten vi bodde i mens vi ventet på at blokka skulle bygges opp igjen, var fullt møblert. Derfor var alle tingene våre på lager i halvannet år. Når vi endelig skulle pakke det opp var det ikke så enkelt å komme på ting som manglet.

Å skulle huske alle ting man har i boligen sin er tilnærmet umulig for oss alle. Trude forteller at hun fortsatt den dag i dag kan komme på ting hun ikke har sett siden brannen.

– I vårt tilfelle kunne vi se alle tingene våre etter brannen, før saneringsselskapet overtok, og fortsatt var det umulig å huske alle eiendeler man har. Jeg kan bare tenke meg hvor vanskelig det må være når ting har brent opp.

I dag er boligblokken bygd opp igjen, og Trude bor i samme leilighet som før brannen. Det er montert sprinkelanlegg i hele bygget, også på verandaen. Brannalarmen er seriekoblet.

Ett godt tips

I 2017 utførte Brann- og redningsvesenet i Norge ut på 8.756 branner. Av disse var 35 prosent brann i bygning. Samme år var det 26 personer som omkom i brann. Det er det laveste antallet siden Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap begynte å registrere omkomne i 1979.

Selv om det stadig blir færre boligbranner, er det ingen grunn til å ta lett på brannsikkerheten – og det å passe på at man er forsikret. Hadde du hatt oversikt over alle dine eiendeler om hjemmet ditt brant opp? Et godt råd er å filme innboet sitt to ganger i året. Åpne skuffer og skap, og last videoen opp på en skybasert tjeneste etterpå. Har du eiendeler som er ekstra verdifulle, ta bilde av de i samme slengen.

 

Har du forsikret huset og innboet ditt? Sjekk pris på våre forsikringer her