Eventyrlig opptur for alle dem som har sittet med aksjefond de siste årene

Børsene suser oppover i en historisk lang oppgangstid.

Fantastisk avkastning i aksjemarkedet

  • På et år har hovedindeksen på Oslo Børs skutt opp hele 18,6%
  • Siste 5 år har hovedindeksen steget utrolige 77%
  • Siden 1985 har Oslo børs gått 25 gangen og verdensindeksen (MSCI World) 50 gangen.

 

Kilde: Macrobond. Indeksert fra 1985

Som vanlig er forståsegpåerne delt i sine forventninger om fremtiden. Alt fra «- tror børsoppgangen fortsetter» og «-vi er i siste fase» står å lese om hverandre i avisene.

Grafen illustrerer imidlertid tre gode poenger: sparing i aksjefond har vist seg å være lønnsomt, rentesrente-effekten er formidabel og langsiktighet trumfer det meste.

Det aller viktigste rådet er derfor starte langsiktig sparing i aksjefond og ikke la seg bekymre alt for mye av mulige nedturer. Har du tid vil markedet normalt ordne opp selv.

Aksjesparekonto

Siden 1. september 2017 har privatpersoner kunnet åpne aksjesparekonto for å spare i aksjefond, børsnoterte aksjer og egenkapitalbevis – uten å betale skatt på gevinsten de flytter inn på kontoen. Den muligheten er det mange som har benyttet seg av.

Aksjesparekonto tilbys av samtlige norske banker, og har gjort det mye enklere å flytte sparepenger i aksjer og fond mellom de ulike tilbyderne. – Vår oppfatning er at dette har vært bra for konkurransen. At det er mange tilbydere og lett å bytte, betyr at det stilles større krav til de som jobber med plassering av penger. Vi må fortsette å levere på avkastning, sier Ronni Møller Pettersen, konserndirektør i SpareBank 1 Nord-Norge

– Hittil har 18.000 kunder opprettet aksjesparekonto i SpareBank 1 Nord-Norge. Det gir oss en nasjonal markedsandel på 5%. Relativt sett er det en veldig stor andel. Det synes vi selvsagt er veldig gøy, fortsetter Møller Pettersen

Les også: Slik utnytter du aksjesparekonto til det fulle

Skattefordel motiverer til sparing

Svært mange av de som har opprettet aksjesparekonto, har valgt å spare fast. Hos SpareBank 1 Nord-Norge er det opprettet nesten 5000 nye spareavtaler siste år. Totalt er det 48.000 nordlendinger som sparer i aksjefond i SpareBank 1 Nord-Norge.

– Dette viser at kundene ikke bare flytter penger inn på en aksjesparekonto, men at de også sparer fast og langsiktig. Det forteller oss at skattemessige fordeler motiverer til sparing, fastslår Møller Pettersen.

Har du ikke opprettet din egen aksjesparekonto – bør du gjøre det nå! Det er lurt og lønnsomt. Alle som sparer i aksjefond bør ha det. I høst stenger overgangvinduet som myndighetene har gitt det norske folk.

Opprett aksjesparekonto

Lykke til!

Vil du vite mer om sparing? Trykk her!

Vi gjør oppmerksom på at historisk avkastning ikke er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.