Aksjer, fond, sparing – snork! Synes du også det høres kjedelig ut?

Og kanskje litt vanskelig? Det er faktisk lettere enn du tror!

Hvis du skal spare til egen pensjon eller du ønsker å bygge deg opp kapital over flere år så er vil det være mest lønnsomt å spare i aksjefond. Om du skal ha aksjefond er aksjesparekonto den enkleste og mest fleksible måten å gjøre det på! Ikke bli skremt av navnet, du trenger ikke være proff for å drive med aksjer. Her finner du det våre kunder oftest lurer på. Og du? Synes du det er enklere å prate med noen er vi alltid klare for å hjelpe deg!

Her er det du trenger å vite:

Hva er aksjesparekonto?
Det er en konto for deg som sparer, eller vil spare i aksjer, aksjefond og egenkapitalbevis. Når du har aksjesparekonto kan du bytte, eie, kjøpe og selge aksjer og fond på en enkel måte. Kontoen oppretter du i banken din. Du får full oversikt i nett- og mobilbanken.

Du kan lese mer om aksjesparekonto her

Hvordan fungerer aksjesparekonto?
Du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten at du må betale skatt. Du betaler først skatt når du tar ut et beløp som er større enn det du har kjøpt for.

La oss si at du flytter inn et aksjefond i aksjesparekontoen. Fondet har en verdi på 125.000 kroner, der 100.000 kroner er det du opprinnelig betalte. Verdiøkningen er på 25.000 kroner. Da kan du ta ut 100.000 kroner skattefritt, og la gevinsten på 25.000 stå igjen på kontoen.

Kan alle opprette aksjesparekonto?
Ja, alle privatpersoner som er skattepliktige til Norge kan opprette aksjesparekonto.

Er aksjesparekonto det beste for meg, uansett hvilken alder og livssituasjon jeg er i?
Aksjesparekonto passer for de aller fleste, i de fleste livsfaser. Er du usikker eller i tvil om hva som er best for deg, ta kontakt med banken din. Rådgiverne kan hjelpe deg med det du lurer på. Du når oss på 915 02244

Jeg sparer allerede i aksjer, kan jeg flytte sparingen til aksjesparekonto, og hva koster det?

Ja det kan du. Fram til 1. desember 2018 kan alle som sparer i aksjer og fond flytte spareavtalene over til aksjesparekonto – uten å realisere gevinsten.

Hvilke fond kan jeg velge fra i en aksjesparekonto?
Banken din vil ha en liste på nett over hvilke fond som er tilgjengelig, slik at du skal få alt du trenger på ett sted.

Les mer om ulike typer fond og fondsvalg

Må jeg betale skatt på gevinsten hvis jeg lar pengene stå på aksjesparekontoen eller investerer dem på nytt?
Nei, det må du ikke. Får du gevinst, slipper du å skatte av den så lenge den står på denne kontoen. Det betyr at du kan investere dem på nytt uten å måtte skatte først.

Når må jeg betale skatt av gevinsten på aksjesparekonto?
Du betaler ikke skatt før du tar ut et beløp større enn det du har kjøpt aksjefond og aksjer for. Aksjesparekontoen hjelper deg å holde oversikt over hva du kan ta ut skattefritt.

Kan jeg ha flere aksjesparekontoer?
Ja! Det kan du. 🙂

Er det noen grunn til å IKKE ha aksjesparekonto hvis jeg sparer i aksjefond og aksjer?
Det er ingen grunner til at du ikke bør opprette en aksjesparekonto. Men har du fond eller aksjer med urealisert tap, må du vurdere på om de skal stå i eller utenfor en aksjesparekonto. Ta kontakt med banken din og få råd.

Må jeg følge aktivt med på aksjesparekontoen min?
Et av målene med aksjesparekonto er å gjøre sparing i aksjer og fond så enkelt som mulig for deg. Du bestemmer selv hvor ofte du logger inn. Uansett hvor aktiv du er, holder vi oversikten for deg. Vi ordner alt av rapportering.

Kan man arve en aksjesparekonto?
Ja, en aksjesparekonto kan skattefritt overføres til arvinger, på samme måte som sparing i aksjer eller aksjefond utenfor aksjesparekonto kan. Forutsetningen er at hele aksjesparekontoen overføres. Du kan ikke fordele aksjer og aksjefond i aksjesparekontoen på flere arvinger.

Koster det noe å opprette aksjesparekonto?
Det er gratis å opprette aksjesparekonto. Men du må betale årlig forvaltningsgebyr på fond, og gebyrer på kjøp og salg av aksjer og egenkapitalbevis, uavhengig om du har aksjesparekonto eller ikke.

Prisliste Aksjesparekonto

Hva skjer om jeg vil avslutte aksjesparekontoen, og saldoen er lavere enn det jeg satte inn. Får jeg skattefradrag?
Ja, da teller differansen som tap og kan føres opp som fradrag i selvangivelsen.

Er det rente på bankkontoen som hører til aksjesparekontoen?
Nei, myndighetene har bestemt at det ikke er lov å ha rente på aksjesparekontoen.

 

Synes du fortsatt det høres vanskelig ut? Ta kontakt med våre rådgivere som er klare for å hjelpe deg. Ring oss gjerne på 915 02244 eller ta kontakt via Snn.no