Ble gjerrig da hun fikk SPINK-appen

Etter at Isabella (8) fikk bankkort bruker hun nesten ikke penger i butikken. Hun sparer heller til å reise med familien til USA neste år, og kan selv følge med på mobilen hvor mye som går inn og ut av kontoen.  

Tredjeklassingen Isabella Udin-Bratsberg trykker vant på tastene på mobilen og leter seg fram til appen Spink. Hun har hatt egen mobil en stund, men nå har hun også fått et bankkort som er bare hennes. På appen på telefonen kan hun selv følge med på hva som går inn og ut av kontoen.

– Vi syntes at Isabella var stor nok til å få bankkort, hun er en selvstendig og ansvarlig jente. Det er utrolig kjekt å se at hun følger nøye med på kontoen sin, og det på en artig måte gjennom Spink-appen, sier foreldrene May-Iren Bratsberg og Jonas Udin.

Blitt ordentlig gjerrig

For familien fra Kvaløysletta i Tromsø kom introduksjonen til bankkort til åtteåringen med en uventet, men velkommen bieffekt. Isabella har nemlig blitt skikkelig gjerrig etter at hun ble kontoeier.

– Jeg bruker ikke så mye penger, men sparer til vi skal reise til USA neste år. Jeg har sett på You Tube at de har mange kule klær og annerledes godteri, sier hun. Mamma May-Iren ler når hun tenker på hvordan det er når de er sammen i butikken.

– Hun vil helst ikke bruke sitt eget kort, for hun synes det er fint å vite at det er penger på kontoen.

For tiden har Isabella 206 kroner på kortet, og ved hjelp av morsomme tegn i appen kan hun se hva pengene går til. Som oftest litt mat og drikke.

– Det er Doc det går i hvis hun og venninnene får lov til å gå på butikken alene. Det er jo litt sunnere enn å kjøpe godteri, sier mamma May-Iren.

Første gang Isabella skulle bruke kortet i butikken, måtte mamma vise henne litt. Men nå husker hun koden sin godt, og passer godt på både kort og kode.

Les også: Når bør barna få eget bankkort? 

Lurt å spare

Hele familien er med på spareprosjektet som skal ende med USA-tur neste år, også lillebror Jacob på seks. De har snakket om at det er lurt å ha med seg lommepenger, og at det kan være gøy å kjøpe seg litt klær der i stedet for hjemme.

– Hvis man gleder seg til noe skikkelig mye, er det fint å spare. Så blir det ekstra gøy når den dagen kommer at du kan kjøpe det. Jeg prøver å forklare barna mine hvordan vi må sette av til utgiftene først, noe til regninger, noe til mat og så noe til sparing, forteller pappa Jonas Udin.

Han synes det er lettere å lære barna om økonomi når Spink-appen viser hvordan pengene går inn og ut, og hva de brukes på.

– Det er mye lærdom i å se svart på hvitt hva ting faktisk koster. Isabella ser selv at det minskes på kortet når hun bruker penger, de varer ikke for evig. Da tar hun også mer ansvar, mener han.

Får ukelønn

Isabella og lillebroren bidrar til at hverdagen for familien går rundt. De har egne oppgaver, som belønnes med ukelønn på konto eller småpenger på sparebøsse.

– Jeg pleier å gå ut med søpla, dekke på bordet og tømme oppvaskmaskinen. Og så må jeg rydde på rommet mitt, sier Isabella. På fredagene tar familien også helgeryddingen sammen.

– Da er vi alle tidlig ferdig og kan gjøre det i lag. Men nå er det jo blitt sånn at Isabella vil ha MER jobb for å få mer penger til å spare til å reise, ler pappa Jonas, og legger til:

– Da er det ikke farlig å gi bankkort til barn!

Elektronisk tannfe

Det er ikke bare familien Bratsberg Udin som har tatt steget over i de elektroniske når det kommer til familieøkonomien. Også tannfeen er rustet mot nye og moderne tider. Isabella har hittil mistet åtte tenner, men flere står for tur. Mon tro hvordan hun kan få belønningene framover, når kontanter snart er historie?

– Jeg lurer veldig på om tannfeen setter penger rett inn på kortet. Jeg må kanskje legge det under puta neste gang, sier Isabella Udin-Bratsberg.

 

Les mer om Spink – barnas egen mobilbank