– Å bli gravid er økonomisk livsfarlig!

Sitatet tilhører Kamilla Michalsen. Førstegangsmor, intervjuet når det var en liten måned til termin – og midt oppi barneavdelingen på H&M, med ett utall søte bodyer, snekkerbukser, bitte små nydelige luer, sokker – rosa, lyseblått og særdeles spiselige pastellfarger på alle kanter.

Det hører med til historien at sitatet blir etterfulgt med latter, og sagt med ett glimt i øyet. Men det er likevel noe i det hun sier. 23.100,- kroner bruker vordende foreldre på babyustyr de siste seks månedene før fødsel, ifølge referansetall fra SIFO. Er man førstegangsforeldre og googler «hva trenger man til baby» kan man bli rimelig svett i både topplokket og pengeboka.

– Jeg gjorde det helt i starten. Så bestemte jeg meg for å heller spørre bekjente hva de hadde hatt mest bruk for, og ting man eventuelt kunne klart seg uten. Det har hjulpet meg masse, sier Kamilla.

«Barnepakke til gutt 6-9 mnd»

Forbredelsen på å bli mamma til en liten gutt er mye mer enn ultralydbilder og søte babyklær. Det skjer uten tvil en stor økonomisk forandring i livet når man blir foreldre. Kamilla og samboeren Jørgen Jordet har gjort et bevist valg på å kjøpe brukt.

– Vi har vært kjempeflinke å kjøpt så å si alt brukt, og det har vært ett helt bevisst valg, sier hun.

– Å kjøpe alt nytt tørr jeg ikke tenke på hva ville kostet, ei grøtskje kan jo koste flere hundre kroner!

De siste årene har det blitt veldig vanlig, og kanskje enda bedre: kult – å kjøpe brukt. På Finn.no og Facebook kan man kjøpe hele pakker hvor man får alt man trenger til barnet i en gitt alder. «Sov godt-barnepakke» ligger i skrivende stund til salgs på Finn.no. Da får man reiseseng, peisgrind, madrass, tisselaken, pute og dynetrekk, barnestol, pute og dyne – til den nette sum av 1200,-. Skulle man kjøpt alt dette nytt ville prisen fort vært rundt 4000,-. Å handle brukt er godt for både pengeboka og miljøet!

Les mer om vår barneforsikring her

Arvet og overtatt

For Michalsens del har hun vært kjempeheldig. For ganske nøyaktig ett år siden fikk en bekjent av henne en liten gutt. Dermed kommer den lille til å være ganske høvelig like stor som barnet til den bekjente, gjennom de ulike sesongene.

– Vi har arvet og kjøpt rubbel og bit av det de hadde. Når det er noe som er for smått eller ikke brukes lengre kommer de hit med det, ler hun.

Selv om terminen er like rundt hjørnet når saken ble skrevet, legger hun ikke skjul på at de slettes ikke har alt klart.

– Jeg trodde jeg kom til å være mye mer nazi på at alt skulle være klart. Faktum er jo at det er så utrolig lett å få tak i ting i dag. Så klart har vi enkelte ting som bilstol og seng på plass, men av alle disse småtingene tenker vi å vente å se om vi faktisk trenger det. Jeg tror mange kjøper mye utstyr som de rett og slett aldri får bruk for.

Hvordan blir det å få en baby i hus?

– Alle sier; forbered deg på tiden når babyen kommer i hus! Men hvordan i all verden kan man forberede seg på det, vi har jo ikke peiling på hvordan hverdagen vår blir, ler Kamilla.

Med et nytt familiemedlem på vei er det ikke bare ting som må ordnes i forkant. Nye utgiftsposter vil dukke opp underveis, som også må med i betraktningen. Permisjon og foreldrepenger, barneforsikring, finansiering av barnehageplass og sparing til barnet er noen av tingene man også burde tenke på. For å være best mulig forberedt til foreldretilværelsen kan det være lurt å sette av en månedlig sum allerede før barnet er født. Da kan man bygge seg opp en buffer, og stiller bedre forberedt økonomisk når uforutsette hendelser skulle oppstå.

Venter du ditt første barn? Her finner du gode tips og råd

 

Denne saken ble skrevet før babyen til Kamilla og Jørgen ble født.