Spare til barna; hva, hvordan og hvorfor

– Jeg har allerede begynt å spare til han her, ler Martine Guttormsen, rådgiver personmarked i SpareBank 1 Nord-Norge, mens hun klapper seg på gravid-magen sin. Hun møter stadig kunder som lurer på hvordan og hvor tidlig de burde begynne å spare til arvingene sine.

– Realiteten er at man aldri får spart nok, smiler hun.

Derfor; jo tidligere du starter, jo bedre er det!

Men hvorfor bør man gjøre det?

– Vi vet, ser og hører at det ikke er billig å ha barn, sier Guttormsen.

Allerede før barnet er født er det utgifter på 21.300,- i følge SIFOs referansetall. Mange tenker at etter barnehagen er man kvitt den utgiften. Men da kommer SFO kostnader, og kanskje har barnet begynt på fritidsaktiviteter samtidig? Kontingent, reiseutgifter til kamper og turneringer, utstyr – utgiftene kommer på løpende bånd. Så er det plutselig konfirmasjonstid, og når vi vet at en gjennomsnittlig konfirmasjon koster 30-35.000,-, ja, da hadde det jammen vært godt å ha oppsparte midler å ta av.

– Det baller bare på seg, lappen og studier står etter hvert for tur. Vi vet at 40 prosent av nordnorske studenter får hjelp fra foreldrene sine under studietiden.* Pengene man får fra lånekassen ikke nok i mange tilfeller, rett og slett, sier Guttormsen.

Hvordan?

– Vi legger oss ikke opp i hvordan, hvor mye eller om folk sparer. Men vi ser at det kan være lurt å skaffe seg en oversikt over hvilke utgifter som kommer også ta et bevisst valg på om dette er noe man ønsker å spare til, og i så fall hvordan, forteller hun videre.

La oss ta ett eksempel. Sparer du 500,- i måneden på sparekonto, har du 160.000,- etter tyve års sparing. Samme sparebeløp over samme tidsperiode i fond vil utgjøre ca 270.000,-.

– Det er en risiko med å spare i aksjer og fond, men på en såpass lang tidshorisont har det, historisk sett, vært det beste alternativet. Det er også verdt å nevne at man kan velge hvor stor risiko man ønsker på fondene sine. Ønsker man å spare litt på konto, og litt i fond er det og selvsagt mulig, legger Guttormsen til.

Les også: – Å bli gravid er økonomisk livsfarlig

Mitt, ditt eller barnets navn?

Et annet spørsmål som stadig dukker opp er om man burde spare i sitt eget eller barnets navn. Guttormsen sier at det er tre ting man må huske på om man velger å spare i barnets navn.

  1. Barnet får full råderett når han/hun blir 18 år.
    – Dette betyr at du som forelder ikke har noe du skulle ha sagt om arvingen ønsker å bruke alle pengene på partytur til Ibiza, ler hun.
  1. Stipend i forbindelse med studier kan bli redusert om det blir en del penger.
    – Grensa for hvor mye formue man kan ha før stipendet blir justert endrer seg hvert år. Sjekk med lånekassa, så har du en viss peiling.

Velger man å spare i foreldrenes navn er det også noen ting man må være klar over.

– Sparer man i sitt eget navn har foreldre har full råderett over kontoen. Man kan velge å gi alt til barnet når han/hun fyller 18, eller man fordele det etter eget ønske. Det begrenser ikke mulighetene til stipend, sier Guttormsen.

-Ulempen er at midlene inngår i boet ditt ved skilsmisse eller død. Det kan man løseved at sparing trekkes fra en felles budsjettkonto, og at den andre vergen får fullt innsyn i sparingen. Har man i tillegg nedskrevet i testamentet sitt at midlene er itl barnet, er man godt dekket.

Venter du barn? Dette bør du tenke på

Men hvordan får man råd til å spare?

– Utgiftene med barnet kommer uansett om man har spart eller ei, og jeg tror alle er vi enige om at det er greit å være forberedt. Det handler mye om å ta bevisste valg. Jeg mener ikke at man ikke skal kose seg, impulsshoppe eller aldri bruker penger på telys og pynteputer. Men om man kan gjøre det etter at man har spart litt, gjør man det veldig mye enklere for seg selv!

– 500,- i måneden er tross alt mye enklere enn 50.000,- på rappen, legger hun ettertenktsomt til.

 

Er du usikker på hvordan du bør spare til ditt barn, eller trenger du hjelp til å finne pengene du ønsker å spare? Våre rådgivere står klare til å hjelpe deg med å sortere privatøkonomien din. Ta kontakt via vår nettside SNN.no eller på telefon 915 02244

*Tallet er hentet fra en studentundersøkelse utført av SpareBank 1 Nord-Norge