Spar tusenvis på å velge riktig bilforsikring

Det gjelder å være godt forsikret hvis uhellet først er ute. Men ikke hiv penger ut av vinduet. Slik velger du riktig bilforsikring!

Det er lett å gå seg vill i jungelen av forsikringstilbud. Bør jeg velge kaskoforsikring, minikasko eller ansvarsforsikring. Og hva menes egentlig med smarte forsikringer? Her får du svaret på hvilken bilforsikring du trenger.

Noe av det lureste du kan gjøre er å velge Smart bilforsikring som gir deg fordeler basert på hvordan du kjører. Du oppnår en prisreduksjon på 5 % allerede når du kjøper forsikringen. Kjører du med flyt gjennom året, vil du kunne få høyere prisreduksjon, opp mot rundt 15 %. Her er det altså mange penger å spare!

Hvordan virker smart bilforsikring

Ved å bruke teknologi kan vi motivere og belønne trygge sjåfører. Du får tilsendt en smartplugg som du enkelt setter i bilen din. Den kobles via Bluetooth til en egen app som heter Spinn.

– Smart bilforsikring er lurt å bruke for alle, uansett alder. Formålet er at man skal bli en mer bevisst sjåfør. Kjører du med flyt, får du mindre bråbrems, rask akselerasjon og hard svingning. Dette indikerer at du er oppmerksom og en trygg sjåfør, og oppmerksomme sjåfører kommer sjelden ut for ulykker. Det er slik kjøring Smart bilforsikring vil belønne, forteller forsikringsekspert i SpareBank 1 Nord-Norge, Ingelin Friis-Dahl.

Er du medlem i et LO-forbund?

Det er også mange som er medlemmer i et LO-forbund. Her kan det være tusenlapper å spare ved å utnytte de gunstige betingelsene på forsikring man har gjennom fordelsprogrammet LO-favør

Trenger jeg kaskoforsikring?

Hvis du har en nyere bil anbefaler vi kasko. Enkelt sagt gir kaskoforsikring den største tryggheten. Den erstatter nemlig skader du får på bilen din ved utforkjøring og kollisjon, selv om det er du som har skylden. I tillegg får du erstatning ved brann, tyveri og glasskader, samt veihjelp.

Kaskoforsikring passer for deg som:

  • Har en ny og dyr bil og ikke har råd til å kjøpe en tilsvarende bil hvis bilen din skulle bli totalskadet
  • Ønsker å få dekket skader på egen bil som følge av kollisjon eller utforkjøring. Vil du ha en ekstra god forsikring kan du gå for toppkasko. Her får du ekstra tilleggstjenester som er viktige i bilhverdagen, for eksempel leiebil når din egen bil er på verksted og erstatning ved maskinskade.

Hvem bør velge minikasko?

Har du en gammel bil som ikke koster stort, kan du spare mye penger på å kutte ut kaskoforsikringen. Da kan minikasko (også kalt delkasko) være et godt alternativ. Den gir deg erstatning ved brann, tyveri og glasskader. I tillegg får du veihjelp.

Ansvarsforsikring må alle ha

Som et minimum må du ha en ansvarsforsikring. Den er lovpålagt for alle registrerte biler. Ansvarsforsikringen gir erstatning for skader som blir påført andre personer, deres eiendeler og eiendom.

Hva lønner seg for meg?

– De fleste som kjøper en relativt ny bil, kjøper naturlig nok kaskoforsikring. Men etter noen år, og hvis verdien har falt under 50 000 kroner, er det ikke sikkert det lenger lønner seg med kaskoforsikring. Mange har nok en kaskoforsikring på bilen sin av gammel vane, tror Friis-Dahl.

– Hva som lønner seg, må nesten enhver regne ut for seg selv. Men som tommelfingerregel bør du kun droppe kaskoforsikring hvis du har råd til å kjøpe en tilsvarende bil, hvis noe skulle skje, avslutter hun.