Tenker du å gjøre noen nettkupp i forbindelse med Black Friday?

Da kan det være lurt å bruke kredittkortet ditt.

For noen av oss har julegavehandlingen startet for lengst. Andre igjen har knapt tenkt tanken. Black Friday kan for mange være en lur dag å starte, med mange gode tilbud både i fysiske butikker og på nett. I fjor viste statistikk at over halvparten av oss handlet julegaver på nett. Det er ingenting som tilsier at det ikke vil være like stor andel som gjør det samme i år. Men hva bør man tenke på når man handler på nett?

Betalingskortet er ikke bare plastikk

– Man bør aldri benytte debitkort til netthandel, men velge betalingsløsninger med kredittkort. Betalingskortene er ikke bare plast ­– de representerer også en direkte tilgang til dine penger. Benytter man kredittkortet, risikerer man ikke at lønnskontoen tappes dersom det viser seg at kortinformasjon havner på avveie, anbefaler forbrukerøkonom i SpareBank 1 Nord-Norge, Linda Tofteng Eliassen.

– Om man i tillegg gjør opp kredittkortregningen før det påløper renter på bruken, så har man en veldig trygg måte å handle på nett på, mener hun.

Oppfordrer til planlegging og måtehold

Selv om tilbudene i forbindelse med Black Friday kan være fristende og virke rimelige, kommer man alltid best ut av shoppingen ved å planlegge hva man skal kjøpe. Det kan ofte gi svært god økonomisk uttelling.

– Unngå nettkjøp av varer som mottakeren kan ende opp med å ha behov for å bytte. Klær og sko er typiske eksempler på varer som fort kan vise seg vanskelig å få byttet gjennom nettbutikker, særlig om man har vært ute god tid oversittet nettbutikkenes 14 dagers angrefrist. Handler man i butikk har man derimot 30 dagers bytterett.

– Å gjøre forundersøkelser i forhold til hva du skal handle, både med hensyn til produkter og pris kan også vise seg å være svært nyttig og økonomisk, oppfordrer Eliassen.

Her er fem gode råd for trygg netthandlel

  • Sjekk om nettbutikken du vurderer å handle i er seriøs. Om du ikke finner noen form for kontaktinformasjon til selskapet, bør du styre unna.
  • Sjekk andres erfaringer med selgeren. Bruk nettet til å søke etter kommentarer og blogger som kan være med på å svekke eller styrke inntrykket av nettbutikken.
  • Bruk kredittkort. Da kan du ha rett til å få pengene refundert gjennom finansavtaleloven dersom varen ikke blir levert eller er mangelfull.
  • Sjekk forbruker­ombudets liste over useriøse nettbutikker. Listen er blant annet basert på tips fra norske forbrukere.
  • Ikke betal på forskudd. Dette er en generell anbefaling for all netthandel, og spesielt ved kjøp gjennom auksjoner og ukjente nettbutikker.