Trenger du halloween-kostyme? Dette er cosplayerens beste tips

Oktober betyr tid for halloween. Men selv om dyster pynt, nifse kostymer og spøkelsesgodteri er vel og bra, kan feiringen fort bli skrekkelig dyr. Trine Ericzon (29) er en av Norges mest kjente cosplayere. Her forteller hun deg hvordan et kult halloween-kostyme ikke behøver å bli et pengesluk.

Nordmenn er glad i høytider, og halloween – eller allehelgensaften – er med tiden blitt et kjært adoptivbarn. Med halloween-fester på skoler, utesteder, studiesteder, hos venner og familie, i barnehager og på arbeidsplasser er det vanskelig å ikke delta.

Men for mange blir kostymet fort en kostnad. Noe det ikke nødvendigvis trenger å være.

Lager alle antrekkene sine selv

Under navnet «Santatory» har Trine Ericzon over 20 000 følgere bare på Facebook – og en fanskare over hele verden. Til daglig jobber hun fulltid ved en sy-tilbehørsbutikk i Trondheim. Resten av tiden går stort med til cosplay – og alle antrekkene lager hun selv.

– Et bra kostyme trenger ikke koste hverken mye penger eller tid, så lenge du har en god idé, råder Ericzon.

Flyttet hjemmefra og økonomien er så-som-så? Sjekk våre tips og råd til deg her!

Cosplayerens 5 beste kostymetips

Ericzon anbefaler alle å forsøke å lage halloween-kostymene sine selv, og understreker at det ikke behøver å kreve noen spesielle syferdigheter. Er du nysgjerrig og vil prøve? Her får du cosplayerens 5 beste tips!

 1. Start med en god idé
  – Finn inspirasjon på nettet. Pinterest er et godt verktøy for ideer. Start der, og ta en tur på Fretex eller i en annen bruktbutikk. Du kan finne mye kult der, og det er utrolig hva folk kvitter seg med som er kostymerelevant, sier Ericzon.
 2. Informasjon er gratis og tilgjengelig
  – Du kan lære så godt som alt på Internett. Trenger du hjelp med sminken eller kostymet, finner du mange instruksjonsvideoer på YouTube! Vil du bruke noen kroner på et skikkelig nettkurs, finnes også tjenester som Skillshare. Lær av andre!
 3. Stor effekt med enkle sminketriks
  – Det er mye artig du kan lage med halloween-sminke. «De dødes dag»-sminke, for eksempel, er enkel å gjøre kult med lite innsats. Du kan bruke din egen sminke, eller kjøpe noe billig teatersminke. Og da kan du ha på deg hva som helst!
 4.  Sjekk skapet hjemme først
  – Det er ikke sikkert du trenger å kjøpe noe som helst. Sjekk hva du har i skapet. Har du et stort skjørt og en kul bluse eller topp, kan du lage en «heks». Vil du være en vampyr, trenger du kanskje bare en stor frakk, litt hvit sminke og noe teaterblod.
 5.  Alt behøver ikke være skummelt
  – Husk at ikke alt trenger å være skummelt bare fordi det er halloween. Hvis du, som meg, liker å kle deg litt vintage, kan du lage en kul 50-talls-look. Finn en idé, bruk det du har – og kreativiteten din. There’s no limit!

Halloween-kostyme på budsjett

Har du kostymet i boks allerede? Et annet godt tips til en rimelig halloween er å legge et budsjett for feiringen. Gjør du det i god tid før kalaset starter, gir du deg selv mulighet til å sette av penger – og til å planlegge hvordan du skal bruke dem.

Husk også at kostbart halloween-godteri kan erstattes med hjemmebakst, og innmaten i et uthult gresskar kan brukes til deilige gresskarsupper og -sauser.

Lykke til med halloween-feiringen!