Starte bedrift? Nå er det superenkelt!

Den nye løsningen vår gjør selskapsetablering raskere, enklere og gir deg en enda bedre oversikt over hva det er viktig å tenke på for deg som starter et selskap for første gang.

Mange som starter enn bedrift synes prosessen med å etablere bedriften i Brønnøysundregistrene er både komplisert og tidkrevende. I slutten av av oktober rullet SpareBank 1 Nord-Norge ut en helt ny tjeneste som gjør det enkelt for kunder å etablere sin egen bedrift.

– Det er en heldigital løsning som er koblet opp mot Brønnøysundregistrene og Altinn, og som gjør det mye enklere og mindre tidkrevende for folk å starte opp en bedrift, sier Anita Rydningen, leder ved direktebanken bedrift i SpareBank 1 Nord-Norge.

– Raskt og enkelt

Så hva er det konkret som er så mye bedre med denne tjenesten?

– Nå har vi forenklet og automatisert hele etableringsprosessen for bedriftskunder, sier Rydningen, og kommer med følgende eksempler:

– Når du på våre hjemmesider har registrert informasjon om selskapet og lastet opp stiftelsesdokumentet, får du et kontonummer for innbetaling av aksjekapital på sekundet. Videre vil du motta bekreftelse på innbetalt aksjekapital i samme øyeblikk som alle stiftere har betalt inn sin rettmessige andel. Tidligere var dette manuelle sjekkpunkter med flere eksterne avhengigheter, og ventetiden for kunde var derfor uforutsigbar. Vi har nå laget en tjeneste som er enkel å forstå, og i tillegg svært effektiv, forklarer Rydningen.

Alt du trenger å gjøre er å klikke deg inn på nettsiden og velge hvilket type selskap du vil starte. Deretter er det bare å følge veiledningen i løsningen steg for steg – og på minimalt med tid så har du etablert din egen bedrift.

– Gode tilbakemeldinger

Hvis du er usikker på om du for eksempel skal starte et enkeltpersonforetak eller et aksjeselskap, så får du også gode tips og råd inne på siden til SpareBank 1 Nord-Norge.

– Vi har laget denne løsningen fordi vi ønsker å være den beste støttespilleren til folk som ønsker å «gutse» på og starte sin egen bedrift. Vi vil tilby den beste løsningen på markedet til denne kundegruppa, og det mener jeg vi har klart, forklarer Rydningen. 

Etter at tjenesten ble rullet ut har en rekke virksomheter etablert seg ved å bruke denne tjenesten, og kundene er fornøyde.

– Det har vært en suksess, tilbakemeldingene fra kundene har så langt vært svært gode. Nye bedriftskunder synes tjenesten har vært opplysende med god informasjon underveis, samtidig som innebygde digitale funksjonaliteter setter en strek over det som tidligere var forbundet med ventetid, sier Rydningen.

Selv om tjenesten nylig ble sluppet, så er planen å utvikle løsningen videre.

– Neste steg blir å bygge inn enda mer rådgivning til nyetablerte gründere i tjenesten. Det er mye man må tenke over når man skal starte en bedrift, som for eksempel behovet for forsikring av eiendeler og pensjonsordninger til de ansatte. Dette er noe av det vi skal jobbe videre med fremover, sier Rydningen.

Tre gode råd til deg som vil starte en bedrift:

Lag en forretningsplan

Det aller viktigste er at du har klokkertro på ideen din, og er tydelig på formålet med produktet eller tjenesten. Du må også sørge for at du har god innsikt i og forståelse av markedet du skal gå inn i, og definere en tydelig målgruppe du vil nå ut til, sier Rydningen.

Hun sier at i tillegg til dette, bør og en konkurrentanalyse være en naturlig del av forretningsplanen din.

Ha et realistisk budsjett

I neste rekke må du tenke på lommeboka.

– Du må vite hvordan du skal tjene penger, og du må derfor ha et godt gjennomarbeidet budsjett for selskapet. Videre må du vurdere om, og i hvilken grad, du har behov for finansiering. Se om du kanskje kan finne noen støtteordninger og stipender som du kan søke på i oppstartfasen, forteller hun.

Bruk nettverket ditt

I tillegg til en solid forretningsplan og en økonomisk ramme, er menneskene du omgir deg med av stor betydning. Rydningen mener menneskene du har rundt deg kan ha vel så mye å si hvorvidt du lykkes med ideen din.

– Jeg vil poengtere hvor viktig det er å ha de riktige folkene rundt seg. De du jobber med må ha samme visjon og engasjement for selskapet som deg. Delta aktivt i ulike nettverk og husk at det kan være nyttig å høste erfaring fra andre som har vært gjennom en oppstartfase av et selskap tidligere. Ikke undervurder det å kunne bli utfordret av en mentor, en slik relasjon kan åpne mange nye dører, sier Rydningen avslutningsvis.

Tenker du å starte egen bedrift? Sjekk her hvor enkelt vi har gjort det for deg!