– Gründer er jeg ikke!

Kokk, gruvearbeider, guide, pub- og restauranteier. Steve Daldorff Torgersen har hatt, og har – mange titler i løpet av sine år på Svalbard. Gründer derimot, det vil han ikke kalle seg – til tross for at han har flere suksessbedrifter på CV’en

– Nei, jeg ser ikke på meg selv som noen gründer… Men jeg er nok en som ser muligheter og tenker; man må faen aldri gi seg! Ler han

I år logger han sitt 28. år på 78 grader nord. Da han kom opp som kokkelærling på det som da var Longyearbyens eneste restaurant, «Huset», visste han lite om at han nesten tre tiår senere kom til å eie både restaurant, pub og turistbedrift.

– Jeg kom opp som 15 åring, og har bare vært «nede» (på fastlandet, journ. anm.) i korte perioder. Svalbard er hjemmet mitt, det er her jeg vil være og her jeg hører til

Formidle historie

Gruvedrift var lenge livsgrunnlaget for Svalbard og Longyearbyen. Fram til slutten av 1980-tallet var det «Store Norske» som sto bak mye av dagliglivets goder. Gruvedriften er en viktig del av Svalbardhistorien, og for Steve ble det akkurat dèt som skulle bli det første prosjektet hans.

– Jeg ville skape et produkt som kunne formidle historien fra kulldriften, og ikke minst ståa slik den var da. For å få det til måtte jeg jo selv vite mer, så da ble jeg gruvearbeider i Gruve 7, samme kullgruve som leverer kull til Longyearbyen, i seks måneder.

Når det var gjort var det første produktet til turistbedriften hans, Svalbard Explorer, klart. En tur som tok med besøkende inn i gruvegangene, med historiefortelling og stor opplevelsesgrad. En 25 års kontrakt med «Store Norske» ble inngått, og aktiviteten seilte raskt opp som en av de mest populære på øya.

– Klarer jeg dette, klarer jeg det jeg vil!

Men i 2008 var det en brå slutt på gruveeventyret. Bråk rundt «Store Norske» gjorde at kontrakten Steve hadde ble terminert. I ni måneder hadde han ingenting å gjøre, og sto på bar bakke.

– Det var tøft, men jeg husker at jeg tenkte; kommer jeg meg gjennom dette klarer jeg alt jeg vil etterpå, sier han.

Plutselig var den godt kjente puben «Karlsberger Pub» til salgs, etter at puben hadde hatt en nedgangsperiode. Steve slo til.

– Jeg trodde på potensialet. En pub med et utvalg på over 1000 forskjellige flasker med whisky og cognac, hvor jeg fortsatt kunne formidle gruvehistorien – det var egentlig ikke noe å tenke på.

Samtidig som han fikk puben opp å gå igjen, med nytt inventar, nytt uttrykk og giv – kjøpte han det han selv omtaler som «ei søppeldynge av ett bygg», øverst i Longyeardalen. Det ble starten på noe helt spesielt.

Å se potensiale og utvikle drømmer

«Søppeldynga» var det gamle gruvelageret. Det hadde vært brukt til både stall, butikk og lager tidligere. Når Steve kjøpte det stod det halvveis kollapset og forlatt, og folk trodde han var blitt sprø som ville ha det.

– Jeg var den eneste som så potensialet på det tidspunktet, og jeg er usikker på om jeg hadde gjort det igjen, nå som jeg vet hvor mye jobb det har vært, smiler han.

Drømmen var å lage en restaurant, ulik alle andre i byen. Med originale materialer, interiør som gjenspeilet gruvedrifttiden og selvsagt; mat med høy standard.

På Svalbard er det slettes ikke bare å bygge eller restaurere noe om man ønsker det. Det er strenge reguleringer og krav, og for Steve og gruvelageret var det ekstra utfordringer rundt det faktum at bygget var fredet som kulturminne etter gruvedriften. Det har vært en lang og kronglete – tidvis kranglete – vei, men i februar 2015 kunne Steve åpne dørene på restauranten sin.

Ikke økonomisk motivert

I år omsetter «Gruvelageret» for 7 millioner. De ligger øverst på Tripadvisors restaurantguide, og for Steve er restauranten nok et bevis på at man klarer det man vil klare.

– Det er enorme kostnader ved å drive Gruvelageret. Det er ikke vann og avløp der, alt må kjøres opp og ned via vei som vi selv må holde i stand. For meg er det ikke det økonomiske som er motivasjonen. Det er historieformidlingen og å kunne skape opplevelser utenom det vanlige for folk.

Det siste han har fått til er nok en restaurant, Stationen, denne gangen i sentrum av Longyearbyen. Karlsberger Pub skal totalrenoveres og han har ideene klare for hvor veien til «Svalbard Explorer» går videre.

Slår du opp «Gründer» i ordboka er forklaringen «iniativrik person som setter i gang ny/e virksomhet/er». Kanskje Steve Daldorff Torgeresen ikke vil kalle seg gründer selv, men det er uansett mange likhetstrekk…

 

Går du med en gründer i magen? Vi har laget det som kanskje er Norges enkleste løsning for deg som vil starte bedrift.

Les mer her